onsdag 7 maj 2008

Följ med mig till jobbet

Jag tänkte jag skulle berätta lite om vad jag göra på kvällarna. Två gånger varje dag så ger vi våra minsta kalvar mjölk. På kvällen är det mitt pass.
Första bliden visar vår mjölkningsanläggning. Det är en 'grop' ett sk fiskbensstall, dubbel 9:a. Det innebär att det finns plats för 9 kor på varje sida. Att det heter grop är för att golvet där den som mjölkar står är lägre än där korna är. Så att man ska nå juvret lite lättare. På denna bild syns även den tank där vi fyller mjölken från de kor som är sjuka och behandlade med antibiotika. Den mjölken ger vi till kalvarna.
Mitt fordon! Gräsklippare med mjölktaxi. De andra kopplar taxin till fyrhjulingen men jag gillar bättre gräsklipparen (lättare att backa med släp). Taxin är ganska nyinvesterad, tidigare gick vi med hinkar och gav kalvarna mjölk. Taxin värmer mjölken till 40 grader och doserar rätt mängd. Tidigare gick det mer på känsla. Om en kalv får för mycket mjölk eller för kall mjölk då blir den dålig i magen.. De allra minsta kalvarna hamnar först i boxar inne där de får råmjölk 2 gånger det första dygnet. Sedan får de komma ut i en egen box med en koja och en rast gård. När de är ca ett par veckor gamla så får de gå tillsammans i en större box. Där är de tills de ska vänjas av från mjölk. Sen slussas de vidare och jag pysslar inte längre om dem.
Utöver mjölken får de hö och 'pellets'.
När jag kommer ut så är de snabba fram till sina hinkar.

Tja, detta är vad jag gör om kvällarna. Det tar 1-2 timmar beroende på om det är många som trilskas, vissa fattar ibland inte hur de ska dricka, då måste man visa dem. Det brukar vara mellan 50 och 60 kalvar som är i kalvavdelningen.

Visst är det lite tråkig arbetstid, jag går ner mellan 19 och 20. Men det vägs upp av att det faktiskt är riktigt mysigt. De senaste dagarna har jag en kvigkalv som är drygt en vecka gammal som har varit på rymmen varje dag. Hon går ut ur sin box och lägger sig utanför. När jag kommer ut så kommer hon springande och börjar tutta i mina byxben.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tjaa... sämre arbetstider, arbetsuppgifter och "arbetskollegor" har jag ju varit med om.

Förresten, jag skulle j ufråga dej. Du som driver butik med mjöl å gryn å sånt. Kan du få tag på mältad havre?

Anna Stilla sa...

Roligt att få insyn i ett annorlunda arbetspass. Och jag måste säga att jag skulle föredra att jobba med kor än med en del människor.

Froding sa...

Kul att se!! Hur stor mjölktank har ni? och vilket märke??
Lite nördiga frågor men jag ansvarar ju för den delen på vårt mejeri!! Inom Milko äger föreningen mjölktankarna och lånar ut den gratis med fri service!

Anonym sa...

Underbart jobb tycker jag det verkar som! :-) De är så söta när de kommer med sina tungor och slickar på händerna så man blir aldeles kladdig.

Anonym sa...

vilket fint inlägg, roligt att läsa:)

Kinna Jonsson sa...

Vilken underbar artikel! Mer sån't.

Anonym sa...

Tack för fint skrivet inlägg.
Som uppvuxen i "bonnatrakter" inser jag allt jobb som ligger bakom den fina beskrivningen av att vara mjölkbonde.

Frida sa...

Annaanna: Ska kolla!

Anna Stilla: Helt klart.

Marianne: Vi har två tankar, en Dairycool, 10kmb och en Müller 12kbm. Igår hade vi tankrekord, 20600 liter! Vi firade med smörgåstårta. Snart måste vi få hämtning varje dag.

Liza: Ja det är mysigt. Man blir kanska kladdig. Man slabbar en hel del mjök på sig själv så lukten av sur mjölk verkar förfölja mig numera.

Tina: =)

Kinna: Kul, ska skriva mer om gården och vad vi pysslar med här.

Örjan: Jo det är ju en hel del jobb. Men å andra sidan är det ju kul! Jag tror att man kan jobba mycket bara det ger något tillbaka.

Anonym sa...

varför ger man kalvarna den sjuka mjölken? mjölk med antibiotika i låter inte som en hit. och vad händer med kalvarna sen?
tycker mjölk och sån skit är sånt djurplågeri, och du bidrar ju till det. hoppas det känns fint.
komjölk är till för kalven, hos oss bryter det ned kalcium i kroppen och ger oss benskörhet, förutom lidandet djuren utsätt för..