tisdag 27 januari 2009

Från mitt fönster

Här kommer tre bilder från mitt nya sovrumsfönster. Kanske inte några direkt vackra bilder, men en ruggig januaridag är det inte så mycket som visar upp sig från den vackra sidan. Den stora boken som är spöklik utan löv.
Flaggstången som behöver målas. Ska faktiskt hissa flaggan i morgon. Mannen har namnsdag och även vår kung!

Detta har nog tidigare varit en 'uteplats'. Ett fint gammalt kvarnhjul som fungerar som bord. Under gräset kan man skymta skifferplattor. Här blir det kanske något gardenparty i framtiden.
Hur ser det ut från ditt sovrumsfönster?? Gör ett inlägg och lämna en kommentar!

Vecka 35

Nu hoppas jag faktiskt att jag inte blir så mycket större, magen börjar vara i vägen.. Lite nervöst att tänka på att om ca 5 veckor så kommer 'Räkan'.

Äntligen har jag tagit mig för att skaffa lite av de prylar man faktiskt verkar behöva när man får barn. Fyndade en Brio Nova på blocket. Att köpa saker begagnat tycker jag känns bra. Inte bara för att det faktiskt är mycket billigare utan även så gör man ju en insats för miljön.
Det verkar vara en stor hets bland många blivande föräldrar med alla dessa babyprylar. I tidningar och i forum står det att man behöver både det ena och det andra. Jag blir helt snurrig. Även Soffy är i fuderartagen över detta med vagn mm.

måndag 26 januari 2009

Ett bra köp

Vi har köpt en damsugare. Det var ett superbra köp. Min man är ju bonde som ni kanske förstått vid det här laget. När han kommer in och äter, fikar mm så lämnar han ett fint spår av halm, spannmål, grus och annat lort i groventren. Det fungerar inte riktigt att man ska plocka fram en vanlig damsugare, dra ut sladd och städa av så ofta man vill. Vi har nu införskaffat en Ergorapido Cyclonic 2 in 1, en sladdlös damsugare som faktiskt är riktigt bra! Den står innanför dörren och det är snabbt och enkelt att varje dag damsuga entren, hallen och köket. Bild från www.elecrolux.se (Finns i fler färger - jag var 'tråkigt' och köpte en grå)

torsdag 22 januari 2009

Valnötsbröd och julnötter

Varje jul gör jag samma sak. Köper två påsar mixade julnötter och häller i en fin röd skål. Ur denna skål äts kanske 2-3 nötter. Sedan sitter jag och knäcker resten i januari och bakar på dem.
Snart kanske jag ska inse att det inte är någon ide att köpa dessa julnötter. Men på något sätt hör de till. Jag minns när jag var barn och jag knäckde nötter åt min far. Han gillade nötter och jag gillade att knäcka dem. Det kanske är det minnet som hänger kvar.

För den som hittar billiga valnötter efter jul kan jag säga att ca 45% av vikten är nötter och resten är skal. Alltså måste det vara mer än halva priset jämfört med färdigskalade. Ofta tycker jag dock att de man skalar själv är godare.
Såklart blev det valnötterna i skålen som blev först ut, de är ju lättast att knäcka!
Det blev valnötsbröd av dem. På kvällen gjorde jag en deg av jäst, vatten, grovmalet rågvete och siktat vetemjöl. Dag två blev det en deg med mer jäst, vatten, salt och siktat vete. Jag jäste i korgar och gräddade i varmluft. Min nya ugn och jag har ännu inte blivit vänner. Har inte haft varmluftsugn tidigare. Det blev inte någon riktig skorpa och dåligt med färg på bröden. Jag har min ugnssten utlånad. Får nog hålla mig till att grädda på stenen som jag vet att ger ett bra resultat.


onsdag 21 januari 2009

Slut på lök

Ikväll åt vi upp den sista egna löken. Den gula löken har gått mycket bra att lagra. Hade den ute i en låda tills det blev frost då tog jag in den och hade den i en påse i ett skåp i köket. Den röda löken har jag förvarat på samma sätt. Den har jag kanske slängt bort 30% av.

Odlingsloggen jag hade tänkt att göra blev inte som jag tänkt mig, men jag kan säga att jag satte 3 påsar gul lök och 2 påsar röd lök. Som det känns nu tror jag att 5 påsar gul och 1 påse röd lök blir bra till nästa sommar.

tisdag 20 januari 2009

Kurts Gourmet Glögg

Hur konstigt det än verkar kommer här ett recept på glögg. Det är ju fortfarnade kallt och ruggigt ute och en glögg kan sitta fint! Framförallt vill jag ha kvar receptet till nästa jul, då även jag kan mer än smutta på glöggen.

Att driva företag i "matbranchen" är riktigt kul, man får kontakt med många intressanta personer som gärna delar med sig av sina bästa recept! Detta härliga glöggrecept fick jag ev den trevlige Tord, som i sin tur fått det av Kurt Berglund i Bollebygd.


Kurts GourmetGlögg
Ca 25 cm kanelstänger bryts sönder
25 st kryddnejlikor krossas grovt
1 bit torkad ingefära bryts i mindre bitar
2 tsk kardemummakärnor krossas
1 st pomeransskal
12-15 cl vodka
75 cl rödvin
2 tsk vaniljsocker
2½ dl strösocker
15 cl konjak
10 cl madeira

Försök att skrapa bort det vita från pomeransen. Häll spriten över kryddorna och låt stå 2-3 dygn i en glasburk med lock. Skaka försiktigt några gånger.
Sila från kryddorna genom en duk och tillsätt 75 cl fylligt rödvin, gärna kraftigt Rhône-vin, och vaniljsockret tillsammans med strösockret. Rör om tills sockret smält.
Fyll på med 15 cl konjak och 10 cl madeira.
Buteljera i rena flaskor av mörkt glas och låt stå ca två veckor.
Värm och tillsätt russin och skalad mandel.
Njut i små glas.

måndag 19 januari 2009

Apelsintårta

Jag har även hunnit med en tur till Dalarna för att fira min farmors 80 årsdag. Jag gjorde tårtorna till kalaset. Denna goda tårta har jag gjort flera gånger tidigare och den är supergod!
Receptet finns här.

Snö och vinter


Vi fick några riktigt kalla dagar i Vemdalen. En dag lurade de upp mig i sittliften till Vemdalskalet, mycket vackert! Men jag är inte alls en vän av sittliftar, helst inte nedför. 5 åriga Ebba kallade mig 'kyklingben' - med all rätt. Jag hade turen att hitta en skoterförare som ville ge mig lift nerför fjället.
Bilden är från Jaktstugan, dit vi åkte vessla. Varm choklad och våfflor är fint när det är -20 grader.

tisdag 13 januari 2009

Fjällvärden

Har en härlig vecka i Vemdalen. Inte så mycket skidåkning för min del, mer sova, äta elda och bara ta det lungt.

Snart hemma igen, då hoppas jag att jag kommer att blogga liter mer!

måndag 5 januari 2009

Vinter

Jul och nyår passerade och kylan kom.
Vi flyttade in ett par dagar innan julafton så årets jul firades mer eller mindre i kartong. Men vi har äntligen flyttat! Nu njuter jag av badkar, stor diskmaskin, fullhöga köksbänkar, tvättstuga och golv där man inte behöver både raggsockor och tofflor!

söndag 21 december 2008

Äntligen!

Nu flyttar vi. Det blev innan jul, inte så stor marginal men det är innan jul!

Det är lätt att flytta när man 'bara' flyttar ca 200 meter. Återkommer med bilder senare.

Hinnar jag inte skriva något mer så önskar jag er alla en riktigt God Jul!

fredag 12 december 2008

Knäckebrödsbak


Häromdagen bakade jag och pyssliga Jenny knäckebröd. Det var riktigt roligt, kul att göra tillsammans med en kompis och det gav en härlig julstämning!
Detta är ett recept som jag växt upp med och som hör julen till. Min mor erkände nyss att hon brukade gömma det för oss för att hon skulle få ha det ifred. Traditionellt så bakar man det i vedeldad ugn, har man inte det går det även bra på ugnssten eller på en hetplåt.

’Gagns knäcke’ Vitt knäckebröd från Gagnef
1,5 l mjölk
1,5 kg vetemjöl
750 g rågsikt
120 g jäst
190 g margarin
90 g ister
2 dl socker
1 tsk salt
1,5 msk bakpulver

Degen blandas (smält margarinet och tillsätt mjölken, istern smälts separat och till den varma margarin-mjölkblandningen. Det blir klumpar i ister om man häller på kall mjölk).
Jäses 30 min. Brödet bakas ut och gräddas direkt i ca 1-5 min i varm ugn (250-275°C)
Kavlas först med slät kavel, sen med kruskavel och naggas. Kavla tunnt, tunnt, tunnt! Om bänken är mönstrad ska man se mönstret genom degen!
Det är en mjuk, elastisk och härlig deg att jobba med. Receptet ger en stor sats så det kan vara bra att vara 2-3 st som hjälps åt - passa noga i ugnen så det inte bränns.

söndag 7 december 2008

Hp-massa

Igår kväll började de rulla in, lastbilarna från skåne. De kom med det sista av hp-massan. (Restprodukten från sockertillverkningen av det skånska guldet- Sockerbetan). Idag har de lossat ca 300 ton av de 960 ton vi beställt i år. 11 lastbilar med tillhörande skåning i träskor har varit och tömnt sina lass.
Tillägg: För er som inte är insatta i mjölkproduktion: hp-massan blandas in i fodret vi ger till korna. Tillsammans med enslilage, spannmål, mineraler mm.



Äpplen, Bing och jag

Idag har jag äntligen tagit reda på de sista äpplena. Det har legat ca 40 liter i en plastback på vår trapp. De har utsatts för både frost och ett snötäcke. Förvånandsvärt många var fina. Det var ju bara 'klass II' frukten så jag hade nog förväntat mig att fler skulle vara ruttna. (Kanske hoppats lite) Nu är de iallafall skalade och skurna i bitar och stoppade i frysen. Allt medan jag fick mer och mer julstämning av Bing Crosbys ljuva stämma.

måndag 1 december 2008

Väder tips

Till alla lantbrukare och andra som under vissa perioder är 'besatta' av väderprogonsen har jag ett tips.

På den norska sidan http://www.yr.no/ kan man söka efter svenska orter och få en fin prognos.

Så här kommer mitt väder att vara de närmsta timmarna. (Kanske blir lite fönsterputsning på tisdag eftermiddag)