torsdag 22 januari 2009

Valnötsbröd och julnötter

Varje jul gör jag samma sak. Köper två påsar mixade julnötter och häller i en fin röd skål. Ur denna skål äts kanske 2-3 nötter. Sedan sitter jag och knäcker resten i januari och bakar på dem.
Snart kanske jag ska inse att det inte är någon ide att köpa dessa julnötter. Men på något sätt hör de till. Jag minns när jag var barn och jag knäckde nötter åt min far. Han gillade nötter och jag gillade att knäcka dem. Det kanske är det minnet som hänger kvar.

För den som hittar billiga valnötter efter jul kan jag säga att ca 45% av vikten är nötter och resten är skal. Alltså måste det vara mer än halva priset jämfört med färdigskalade. Ofta tycker jag dock att de man skalar själv är godare.
Såklart blev det valnötterna i skålen som blev först ut, de är ju lättast att knäcka!
Det blev valnötsbröd av dem. På kvällen gjorde jag en deg av jäst, vatten, grovmalet rågvete och siktat vetemjöl. Dag två blev det en deg med mer jäst, vatten, salt och siktat vete. Jag jäste i korgar och gräddade i varmluft. Min nya ugn och jag har ännu inte blivit vänner. Har inte haft varmluftsugn tidigare. Det blev inte någon riktig skorpa och dåligt med färg på bröden. Jag har min ugnssten utlånad. Får nog hålla mig till att grädda på stenen som jag vet att ger ett bra resultat.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Vi gillar din blogg så därför vill vi skicka en utmärkelse till dig hos oss.

Var kan man köpa en baksten? Det skulle vi vilja prova..!!

Jessika & Jonas

hönemor sa...

Hej jag har läst din blogg av och till, men har ej gjort någon kommentar. Jag tycker du är så duktig med allt du gör och tar reda på det naturen ger.Ta nu och vila dig så du har krafter kvar till Mars. Lycka till. Katarina

Frida sa...

Jessika & Jonas: Tackar för det!!
Ugnsstenar hittar ni i min webbutik: www.hus-modern.se

Hönemor: Tack för de fina orden!
Tja, jag vilar nog mellan det mesta nu. Får faktiskt inte så mycket gjort. Lite frustrerande faktiskt.

Anna sa...

Vilken härlig blogg du har!

Jag har tänkt göra valnötsbröd till jul och undrar om du vill dela med dig av ditt härliga recept!