tisdag 10 juli 2007

Mozzarella


Tog min rostfria hink och hämtade ca 10 liter mjölk i tanken. Nu skulle det ystas!
Vi följde noga receptet (se tidigare länk). Skrubbade köket lite extra innan, har ju hört om dom som blivit dåliga av hemgjord ost.
När vi kom till momentet "häll i löpe och vänta 5 min" stod vi som fån och bara stirrade i kastullen. Inget hände.. Riktigt besvikna börjar vi undra vad vi gjort för fel. Har vi översatt recept och temperaturer fel? Tittar på det igen och tycker att vi gjort rätt. Men på flaskan med ost-löpe står det att 2 msk löper 10 liter mjölk. I vårt recept ½ tsk till 2 gallon (ca 8.4 l). Dessutom skiljer sig temperaturen åt. Så vi skvättar i lite extra löpe och låter det bli lite varmare. Lägger på locket i 15 min och bestämmer oss för att inte titta.
När vi sen lyfter så HAR DET HÄNT NÅT! Tjock fin ostmassa hade bildats.
Ostarna vi gjorde såg lite ut som mozzarella, men hade lite mer gummi konsistens. Inte så goda råa, men underbara på pizza! Kan verkligen rekomendera alla att göra mozzarella bara för att göra pizza.
Nästa gång ska vi prova med lite mindre löpe och se om de får mindre gummikonsistens.

Inga kommentarer: