fredag 6 juli 2007Häromdagen köpte jag en härlig bok på loppis. Den är tryckt 1932 och har kapitel som tex: Hemkurer, skönhetsvård och hemmets juridiska rådgivare.

Här kommer ett stycke ur Bordsskick:

"Man går ej till bordet utam att först hava tvättat sina händer och snyggat sig på det sätt, som anses lämpligt.

Vid ett bords dukande ser man till att duk och servetter äro rena, porslin och glas väl torkade och silvret blankt. Har man sedan friska blommor på bordet, förhöjed effekten av det hela."

Texten följer med mer info om hur man beter sig vid ett bord. Kapitlen som följer heter "Vid större middagar" och Bjudningar i allmäbhet" och tar upp drygt 5 sidor. Är det lättare att gå på middag idag? Finns samma regler nu, fast vi inte skriver ner dem?

6 kommentarer:

Dakrish sa...

Oh, gud! Jag älskar att baka och läsa husmorsböcker och städa. Var hittar man böcker som dessa? :-(

Den enda jag äger är Home Comforts av Cheryl Mendelson... rekomenderas i alla grader och längder och höjder. 250 kr på Adlibris. :-D Heltäckande om alla hushållssysslor... även om hon nu är lite galen... :)

Frida sa...

Dakrish: Tack för tipset, ska kolla upp den boken! Jag har fyndat flera nya böcker, ska skriva om dom snart!

Caroline sa...

Åhh jag har massa böcker från just 1932 - eller iaf på början av 1930-talet... sen även från efterkrigstiden när bakpulver blev så populärt pga ransoneringen och att jäst var, förmodar jag, mkt dyrare. Har fått dom efter min pappas mostrar och min farmor osv. Jag ÄLSKAR dom böckerna!!! =)

Caroline sa...

Jag tror det är enklare att gå på middag idag för man bryr sig inte så mkt. Men det beror iofs på VAR man kommer på middag. Hehe exakt den texten står i en av mina böcker oxå såg jag nu =) Man kanske ska ut o plocka blommor i sommar o ställa på bordet när maten e klar... *ler*

Elina Jonsson sa...

inser att du skrev inlägget för nästan ett år sen så du kanske inte ser min kommentar..

men det mesta av etiketten finns kvar och är helt enkelt ett uttryck för sunt förnuft. idag skulle jag nog säga att magdalena ribbing på dn står för bildningen. och hon gör det på ett enastående avslappnat sätt.

men det enda man egentligen behöver tänka på - är att aldrig pika någon annan som gör fel. det absolut viktigaste är ju att alla trivs och känner sig bekväma :)

Frida sa...

Caroline: Ja, det går verkligen att sitta och läsa och njuta av de gamal böckerna.

Elina: Joda, jag ser det.
Ja, sunt förnuft är nog det som gäller. Men det kanske inte alla har i alla lägen? De flesta har ju helt olika syn på moral och 'sunt förnuft'.