tisdag 31 juli 2007
Svartvinbärssnaps
fredag 20 juli 2007
Ströbröd




Gelé av rödavinbär




torsdag 19 juli 2007
Kvalitets kvarn

Bild från www.skeppshult.se
onsdag 18 juli 2007
Vad är det som mullrar?

Mer körsbär

Här kommer mitt favoritrecept på paj. Fungerar till alla frukter och bär!
Fyll botten av en pajform med urkärnade körsbär, strö över lite strösocker och lite potatismjöl.
Blanda i en skål: Lika delar ströbröd, vetemjöl och strösocker. (Ca 1.5 dl av varje brukar vara bra till min pajform) hyvla smör med osthyvel och täck hela formen med smöret. Grädda i 225 grader tills det hela fått fin färg. Blir en härlig paj med ett knäckigt täcke!
Jag gör eget ströbröd så det blir lite fullkorn i pajer - extra gott. Du kan även blanda mer finhackade nötter, gjorde den med valnötter och rabarber en gång. Mums!
Konserverade också några burkar körsbär. Kärna ur, lägg i burk (med gummiring) häll på sockerlag. Ställ i en stor kastull, lägg tex en handduk på botten så att de inte står direkt på botten. Häll på vatten så att det täcker översta burken till 2 tredjedelar. Värm till 80 grader och sterilisera burkarna 25 minuter. Låt svalna och ställ ut i källaren. Jag återkommer i vinter med desserter och tårtor med dessa härligheter.
Körsbärssaft
Koka körsbär utan vatten tills de blivit mosiga. Du kan hjälpa till och mosa bären med en slev mot grytkanten. Häll i silduk, låt rinna av ca 30 min. Häll tillbaka moset i kastrullen och tillsätt lite vatten och koka en stund till. Häll tillbaka i silduken och låt rinna av ordentligt. Mät saften och tillsätt 6 dl socker per liter saft. Koka 10 min och skumma. Häll på flaska.
Det är bra att göra saft när man tröttnat på att kärna ur bären. Här gör det inget att kärnorna är kvar!
Körsbärsmarmelad
Den första omgången sylt jag kokade av körsbären blev sån där sylt som är bra till tex filmjölk. Stora bärbitar och mycket såsig (rinnig) allstå inte så bra att ha på kex, tårtor och småkakor mm. Så jag testade en annan metod:
Kärnade ur körsbär, körde dem i matberedaren och kokade med socker. Tillsatte också lite pektin för att få den lite stabbigare.
De sura körsbär jag plockade har ljust fruktkött så det såg lite tråkigt ut innan det kokat ihop. Sen fick marmeladen en fin körsbärsfärg.

Skogshallon



torsdag 12 juli 2007
Mammor...
Jag pratade nyss med henne på telefon. Hon är hemma hos oss, jag är på jobbet. Hon hade städat hela huset. Skönt att komma hem till nystädat hus och färdig mat!
onsdag 11 juli 2007
Mer körsbär
Blev ca 4 liter råsaft (jag tillsätter alltid sockret efter och kokar/skummar saften). Har inte smakat än, återkommer med bilder.
Jordgubbs saften jag gjorde häromdagen har börjat jäsa... Smakar blä. Ska försöka koka den och se om den går att rädda. Trist, rårörd jordgubbs saft är en av den bästa saften tycker jag.
tisdag 10 juli 2007
Mer körsbär än på flera år!
8 liter var plockade på en kort stund. En liter från ett träd i trädgården med lite sötare, mörkare bär. Resten surkörsbär - klarbär.
Av bären gjorde jag: 1 liter till Clafouti, 1 liter i romkrukan, 2 liter till sylt och resten kokade jag saft på.

Bären blir urkärnade snabbt och enkelt med en urkärnare.
I Romtopfen är det nu rabarber, jordgubbar och körsbär.
Sylten kokade jag på en liter sura och en liter söta bär.
Det bästa med Clafouti var smeten, gillade inte riktgt kakan. Ska prova ett annat recept nästa gång.
Sist är en krossad körsbärskärna, den lilla mandeln kan läggas i sylten för att få en fin kärnsmak.
Mozzarella
Basilikabröd del 2
lördag 7 juli 2007
Av 8 liter jordgubbar blev det..

8 liter jordgubbar rensas och läggs i en rostfri hink. Mosa bären, jag tog handen det gick bra. Tillsätt 2 liter kallt kokt vatten, 6 tsk citronsyra. Lägg på lock och låt stå i jordkällaren i ett dygn.

Häll upp massan i en silduk och låt rinna av (jag lät det stå över natten). Mät saften och tillsätt 6 dl socker/liter saft. I min hink hade det runnit av 3.5 liter saft. Rör till sockret löst sig, skumma noga.
Jag brukar skölja ur flaskorna med en skvätt starksprit, idag blev det cognac. Fyll upp flaskorna med saften och förslut.
När man gör en rårörd saft är det ganska mycket smak kvar i bärmassan i silduken. Häll den i en kastull och koka med socker för att få en sylt som duger bra som vardagssylt. Den sylten är det allra bäst att frysa. Jag hällde upp sylt i en fin burk att ha i kylen.

Basilikabröd
fredag 6 juli 2007

Häromdagen köpte jag en härlig bok på loppis. Den är tryckt 1932 och har kapitel som tex: Hemkurer, skönhetsvård och hemmets juridiska rådgivare.
Här kommer ett stycke ur Bordsskick:
"Man går ej till bordet utam att först hava tvättat sina händer och snyggat sig på det sätt, som anses lämpligt.
Vid ett bords dukande ser man till att duk och servetter äro rena, porslin och glas väl torkade och silvret blankt. Har man sedan friska blommor på bordet, förhöjed effekten av det hela."
Texten följer med mer info om hur man beter sig vid ett bord. Kapitlen som följer heter "Vid större middagar" och Bjudningar i allmäbhet" och tar upp drygt 5 sidor. Är det lättare att gå på middag idag? Finns samma regler nu, fast vi inte skriver ner dem?
Ost
http://www.cheesemaking.com/includes/modules/jWallace/ChsPgs/1Mozz/
Jordgubbar
Saft, sylt, passerade, styckfrysta, vad kan jag önska mer i vinter?