måndag 7 juli 2008

Radiokaka

När jag var liten så gjorde min mor denna kaka två gånger om året. Den som fick äta den var min morfar, på sin födelsedag och på farsdag. Det var en kaka som hade lite mystik kring sig. Hemma fick vi inte äta av den, den var ju till morfar. Och morfar han höll hårt i sin kaka!
Numer gör jag den själv och smaskar glatt på den och tänker lite på min morfar.

Radiokaka
250 g blockchoklad
4 msk starkt kaffe
250 g kokosfett
2 ägg
3 msk socker
1 paket kex (gärna 'Finger Marie')
Hackad eller flagad mandel

Smält chokladen och kokosfettet tillsammans med kaffet i vattenbad.
Vispa socker och ägg pösigt. Rör ner chokladsmeten.
Klä en avlång form med plastfolie. Strö i mandel och häll på ett lager av smeten. Lägg i kex, häll över choklad. Varva på detta sätt chokladsmet och kex tills formen är full. Strö då över ett nytt lager med mandel. Ställ i kylen minst 2 timmar för att stelna.
Servera i skivor och njut!

13 kommentarer:

Malin of the Moors sa...

Men åååhhh, radiokaka, vilken nostalgitripp! Hihihi, sötis-morfar... :-)

zelca sa...

Radiokaka är jag uppväxt med! När vi var små och fyllde år så fick vi önska vad mamma skulle baka för kakor och vi önskade alltid radiokaka - även min syster som inte åt det, för den skulle finnas på födelsedagskaffebordet! Fast vi hade nog aldrig kaffe eller mandel i den och så gjorde mamma den på strösocker så att den skulle bli "knastrig" i konsistensen. God är den i alla fall!

DORIS DAISY sa...

Åh, radiokaka. Det gjorde min mormor. Men till mig, inte till morfar. Morfar -han bjöd på samarin i en plåtmugg och kamfersprit på en soclerbit :o) Vilken gormand va?

Susanne sa...

Smaskigt! Det är radiokaka tycker jag. Nu blev jag helt nostalgisk här min gammelfarmor gjorde alltid det. Det ska jag baka till ungarna.
Din blogg är verkligen härlig. Du är så duktig m att ta hand om det som trädgården ger.
Må så gott!

Anonym sa...

Åh radiokaka, de gjordes alltid till jul i mitt barndomshem. Nu gör jag den inte lika ofta som förr men visst är det en riktig nostalgitripp!
Även jag minns sockerbitar med kamfersprit, någonstans har jag fått det som liten men var? Det minns jag inte alls. Visste inte ens att det heter kamfersprit.
Man blir alltid glad av att titta in hos dig och se vad du tar hand om från skog och mark. Jag hade en dröm en gång i tiden att få bo och bruka en bondgård, men det blev inte så och nu är det på tok för sent att börja om.

Anonym sa...

En klassiker, mums!

blåbär72 sa...

Har kollat runt på din sida och jag måste bara säga att den är så fin med fina bilder och allt så jag är stammis här nuera, jättekul blogg!
Ha en bra somar!!
Kram Kailla

Anonym sa...

Ojj den såg riktigt god ut! Mums ;)

Anonym sa...

Gjorde din radiokaka häromdagen. Vilken underbar kaka, har snart smällt i mig hela själv. Mums. Tusen Tack för receptet !!
malin

Anonym sa...

Her kaller vi den delfiakake, for kokosfettet heter delfiafett. Mamma pleide alltid å ha den til jul, med fiken og geletopper inni - og pyntet med geletopper.
Jeg lager den hvert år, men det blir ikke spist mye av den....men den hører med....
Flott blogg - jeg fant den via Charlotte, forresten.

Editor sa...

Radiokaka, vilka minnen det väcker: mormors släktkalas och en tunn tunnn bit av den goda kakan, så att den räckte till alla.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
loppan sa...

ååå, fast här kallar vi den rexkaka. Den minns man från då man va liten. Ska laga den till efterrätt imo. Superfina dina bilder förresten!
kram