tisdag 1 juli 2008

Kartgallring

När det gäller äpplen så är det en sak som jag nästan tycker är viktigare än beskäringen. Och det är kartgallringen. Jag plockar nog bort ca 60% av karten på äppelträden. På det sättet blir det finare, strörre och bättre frukt. Låter man alla karten i en klunga sitta kvar blir det små äpplen som ofta har skador på skalet och därmed inte så lagringsdugliga. I en grupp väljer jag ut det störta eller det finaste kartet och pillar bort de övriga. Här underlättar det om träden inte är så höga.

Om det är många äpplen på en gren så ta bort en del så inte grenen bryts. En bra tumregel är att det ska gå minst en handbredd mellan varje äpple.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen dum idé alls... Skall nog göra det på mitt eget äppelträd. Det brukar bli himla goda äpplen, men fasligt små och ibland fula. Man får väl se det pilliga arbetet som lite terapi...

Mian sa...

Tänk om Jan ändå hade äpplekart att gallra i sitt torp....
Träden bara dör utan att vi vet orsak egentligen. Zon 3-4 är det nog i den gamla torpträdgården.
Han är jättenoga vid plantering och skötsel, men få av de planterade fruktträden trivs - han har planterat hur många som helst genom åren, men ger än så länge inte upp.
Senast i raden är ett James Grieve (2-3 år gammalt) som blommade ymning i våras. Därefter skrumpnade blommorna och de pyttesmå bladen och trädet ser onekligen dessvärre ut att vara i livets slutskede.
Är det månne gnagare som ätit av rötterna? Han vattnade i våras då det var torrperiod så det torde inte vara torka som är anledningen.

Frida sa...

Håkan: Det är nog en bra ide!

Mian: Ni har inte råkat ut för jordtrötthet? Har det stått äppelträd på samma plats tidigare?
Jordtrötthet är lite av ett flummigt begrepp, det tar ju in så mycket. Nematoder, näringsbrist, svampar.. Det som är viktigt är att inte plantera Rosaceae växter på samma plats som tidigare. Äpplen, päron, jordgubbar, rosor mfl. Stort släkte.
Har ni sett några gnagare? Har de ätit på något annat?

Anonym sa...

Jodå, har gallrat karten jag också. Håller med dig om att det nästan är viktigare än själva beskärningen. Längtar redan till att få börja skörda....
Hälsningar MammaMat