onsdag 19 december 2007

Monicas mat

Oj vad jag flinade!
Efter maten igår kväll gjorde jag ytterligare två omgångar senap. Hann inte packa den i burkar utan hade planerat att göra det under reklamen i 'Monicas mat'.
Vad var det hon gjorde i programmet om inte senap?

Hon sa något under programmet som jag verkligen gillade (och säger själv ofta). Något om att hon ville göra det själv för att köpta färdiga produkter "var det så mycket konstigt i". Kommer inte ihåg vad det var hon pratade om, men jag håller verkligen med henne!

Saffranspäron är supergott! Lite konstigt att göra det nu bara, fast det är ju kanske inte alla som passar på och tar reda på säsongens råvaror. Kanske har de inte heller någon jordkällare att lagra burkar i.

Tycker bara att det känns lite snett vridet att tala för ekologiska varor om man inte poängterar vikten av att använda lokala råvaror efter säsong..
Visst, äpplen och päron går ju att lagra de också.

Visst jag kanske gnäller lite, men jag har blivit lite trött på detta tjat om ekomat, ekosmart, eko hit och eko dit. Det kanske är bra om familjen Svensson köper en påse ekologiska morötter, men den 'insatsen' försvinner ju kanska snart efter den årliga vintersemesten i Thailand.

Nu säger jag inte att jag har några lösningar på miljöproblemen vi står inför. Frågan är så komplex att man blir matt av att fundera på hur man ska bete sig för att göra det bästa för miljön. Man ska ta hänsyn till gifter som sprids och gödsel - stallgödsel avger både amoniak och ganska mycket koldioxid då det sprids, konstgödsel har en bättre effekt i marken, mer näring till grödan. Stallgödseln å andra sidan tillför både mull och bildar humusämnen vilket är bra. Dessutom är frågan vad som är bäst, att en traktor åker över åkern en gång och sprutar ihjäl alla ogräs eller om det är bättre att man åker 3-4 gånger över åkern och harvar bort ogräset??

Ja ni, vi kan ju heller inte alla producera vår egen mat..
Detta är svårt. De flesta 'miljövänliga' åtgärder har ju tyvärr baksidor.
Tex:
Lågenergilampor är ju jättebra ur energisynpunkt. De är dock mycket svårare att återvinna då de innehåller fler farliga ämnen än vanliga lampor.

En uppmaning så här i juletider: Köp en svensk julgran! Helst en som du själv kan såga av hos odlaren. Det gjorde jag i förrgår. Det blev en skojig gran med två toppar i år.

2 kommentarer:

hippihäxan sa...

Men man får inte glömma att både konstgödsel och besprutning bidrar med koldioxidutsläpp under tillverkning och transport så det kanske äter upp vinsten man får jämfört med att ta några vändor extra med traktorn och harven...

Anonym sa...

Bra sagt!
Jag stör mig på folk som köper till exempel ekologisk honung från andra sidan jorden istället från gården på landet. "För det är ju ekologiskt!"