torsdag 6 december 2007

Julstolle

Julstolle
(Baserat på recept från Annas mat)
1 dl sultanrussin
0,5 dl mörka russin
0,5 dl konjak
150 g smör
50 g mandel
skal av 1 citron
skal av 1 apelsin
15 torkade aprikoser
1 krm riven muskotnöt
4 msk hackad suckat
1 liter + ca 1 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk salt
50 g jäst
2,5 dl mjölk
3 ägg
smör + ägg till pensling
florsocker

Förbered 3 skålar med följande:
Skål 1: Blanda ljusa och mörka russin med konjak.

Skål 2: Blanda skållad och grovhackad mandel, finhackat skal av citronen och apelsinen, suckat, muskot och hackade aprikoser

Skål 3: Blanda den stora mängden mjöl, socker och salt.

Smält smöret och låt svalna
Lös jästen i den rumsvarma mjölken. Häll mjölk-jäst blandningen i skål 3. Tillsätt även äggen och smöret. Blanda sen ner skål 1 och 2. Tillsätt ev upp till 1 dl mjöl så att degen blir smidig.
Låt jäsa i 1-2 timmar.
Knåda degen lätt på bakbordet, dela i 3 delar. Kavla ut degen i en rektangel, pensla rikligt med smör över degen, vik varje del i ett treslag. (Långsidorna viks in omlott mot mitten.)
Jäs på plåt 1 timme. Pensla med ägg. Gräddas sedan ca 30 min i 200 grader.
Låt svalna, sikta sedan över florsocker.

TIPS: Vill man spara tid på bakdagen, kan de 3 skålarna förberedas dagen innan.
En god fruktkaka som inte är lika mastig som de flesta Engelska fruktkakor. Det är många ingredienser, men den är inte särskilt svårbakad.

Inga kommentarer: