söndag 29 juni 2008

Dillskörd och volymfunderingar

Jag har sått mycket dill i år. Varje år brukar jag få leta efter krondill i butikerna till kräftorna och inläggningarna. I år kommer det nog att räcka. Idag har jag gallrat några meter. Knippen är sköljda och vaakumpackade. Lustig liten maskin, vaakumpackaren. Bara man kommer underfund med de små trixen så fungerar det bra.
När jag hade packat dillen, ca 15 påsar, drygt 400 g började jag fundera. Kommer detta att räcka. Hur mycket dill gör man av med på ett år? Hur mycket av allt gör man av med på ett år? Kanske skulle jag göra ett "protokoll" på hur mycket saft, sylt, frukt, bär, grönsaker mm jag kokar/lägger in/fryser på ett år.
Det jag har i bakhuvudet att det tog slut i år är jordgubbssylten, saft och majskolvar. Men frågan är hur mycket gjorde jag i fjol?
Jag kanske ska göra så mycket jag kan av allt, bättre med för mycket än för lite. Svårt att tänka mig köpejordgubbssylt!

I gamla konserverings och husmoders böcker står det ofta om vikten av att ha en 'källarbok'. En bok där man skriver upp vad man lägger ner i källaren och där man prickar av vad man tar upp så vet man hela tiden hur mycket som finns kvar. Idén kanske inte är så dum. En källarbok och en frysbok i så fall.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Eller så gör du en logg här i bloggen som den moderna kvinna du är!

zelca sa...

Det verkar fiffigt att skriva upp vad du gör av med. Säger som elin, lägg upp det på bloggen - det ska bli jätteintressant att följa!

Anonym sa...

Jo, det är nog en god idé att ha allt inventerat... egentligen så skulle man ha både frys och torrskafferi på samma vis meeen... Om man har en sån däringa handdator (jag har ingen, så hightech och effektiv skulle jag inte klara av att vara) så kan man släpa runt på den och ha den i handväskan, komplet med alla register så slipper man dessutom stå där förvirrad i affären med ett paket florsocker i handen å fundera, "Hur var det nu, hade vi florsocker hemma..." Jag lyckas alltid av någon anledning ha flera paket av just florsocker eftersom jag glömmer att jag köpt från gång till gång.

Anonym sa...

Jo, jag skulle ju fråga dej en helt anan sak också, en som inte har ett dugg med dill att göra.

Har du en elektrisk torkria? använder du den, hur mycket, till vad?

Jag fick en i present och har lite funderingar på vad jag ska torka, lite örter, svartvinbärsblad(till te) och svamp såklart med mer... Nu första året blir det kanske mest för att det är skoj att prova på sen får jag öka till nästa år.

Froding sa...

Jag som trodde du torkade din dill? Fryser du den i påsarna som de är? Jag tycker allt smakar dill om man inte lägger dillen i glasburkar i frysen.

Anonym sa...

Å, källarbok låter klokt, varför dyker muminmamman upp för mitt inre när jag tänker på ordet källarbok?:)

Jag ska resa genom Sverige i sommar. Skulle gärna besöka din fina butik, har du öppet i mitten på juli?

Frida sa...

Elin: Bra ide! Tack! Ska hitta ett bra sätt bara.

Zelca: Ja, man blir mindre och mindre 'anonym'. "Idag har Fru B ätit 0,5 kg potatis och 2 morötter"

Annaanna: Det är ju svårt att ha allt i huvudet, men man kanske inte kan effektivisera hur mycket som helst :) Gjorde ett torkinlägg till dig.

Fröding: Nja, gillar dillen bättre fryst. Torkad dill blir lite 'korvkioskkänsla'. Jag stoppar påsarna i en tät plastburk. Gjorde små förpackningar så att man tar upp en förpackning itaget.

Tina: Muminmamman??
Jag kommer att vara bortrest ett par helger men hör av dig så ska vi nog kunna passa in ett besök! Så kul!

Anonym sa...

ja muminmamman! jag kan se muminmamman stå utanför jordkällaren med en nött bok i handen och ritar ett streck för varje syltburk som bärs in. :)

ser fram emot att besöka din butik, jag hör av mig.