tisdag 11 mars 2008

Fyra nyanser av gult

Jag har haft marmeladfabrik i mitt kök i några dagar. Fyra sorters marmelad har det blivit, jag var på väg att göra en 5:e sort när jag började fundera hur länge 15 kg marmelad räcker..

Aprikosmarmelad
Mår bra av att 'lagras' ett tag den mognar i smaken och får en lenare konsistens. Inte den jag väljer på smörgåsen i försa hand, men bra att ha till kakor mm när man bakar.
500 g torkade aprikoser
Drygt 1 liter vatten
600 g socker per kg fruktmassa
1 citron

Lägg aprikoserna i blöt över natten. Dag 2: koka aprikoserna i vattnet de låg i över natten i ca 10 min. Kör sedan vattnet och aprikoserna i mixern tills det blir en slät puré. Väg massan, lägg i en gryta med socker och rivet skal och saften av citronen. Koka ca 10 min. Häll upp på varma och rena burkar.

Pomeransmarmelad
God och vacker marmelad till det rostade brödet. Hittar du inte pomeranser i fruktdisken så fråga, de flesta tar hem till nästa dag.
6 pomeranser
2 apelsiner
1½ liter vatten per ½ kg okokt frukt
1 kg socker per kg fruktmassa
Tvätta frukten noga. Skär frukten i fyra klyftor, skiva den sedan tunnt. Peta bort alla kärnor och lägg dem i en kopp. Lägg skivad frukt i en hink eller stor bunke, häll på vattnet och låt stå över natten. Häll även på lite vatten på kärorna och låt stå.
Dag 2: Väg massan och koka den tills skalen är helt mjuka. Sila spadet från kärnorna, tillsätt det och sockret. Koka massan, under skummning tills skalen är genomskinliga och den måller för ett marmeladprov (häll upp lite massa på ett fat, ställ det i kylen, dra fingret igenom - när massan inte rinner ihop är det färdigt). Häll upp på rena och varma burkar.

Morot och apelsinmarmelad
750 g morötter
4 apelsiner
saft av 2 citroner
8 dl vatten
1 kg socker
Skala och riv morötterna fint. Skala apelsinerna med potatisskalare, strimla det. Pressa saften ur apelsinerna. Häll morötter, skal och saft av apelsinerna och vattnet i en gryta. Koka i 30 minuter. Tillsätt socker och citronsaft, koka tills det håller för ett marmeladprov (drygt 60 minuter). Skumma och häll på rena och varma burkar.

Mixad citrusmarmelad
En finfördelad marmelad, här kan man mixa olika citrusfrukter efter tycke och smak.
3 apelsiner
3 pomeranser
2 citroner
1 grape
1 clementin
2 liter vatten per kg frukt
1½ kg socker per kg fruktmassa
Tvätta frukten noga, skär i bitar så att alla kärnorna kan plockas bort och läggas i en kopp med vatten över natten. Kör frukten i en matberedare tills massan är slät. Häll fruktmassan och vattnet i en hink och låt stå över natten.
Dag 2 lika som för pomeransmarmeladen.

8 kommentarer:

Hemliga kockan sa...

Vilken vacker inspirerande bild!

Anonym sa...

Håller med om att bilden är härlig.. vilket också morots- och apelsinmarmeladen var! Tackar och bockar för burken. Är normalt ingen "marmeladmänniska" men med en så god marmelad, nyrostat bröd och nybryggt kaffe en solig morgon så är det lätt att bli omvänd...
Fast 15 kg marmelad ger nog inte större njutning:-)

Frida sa...

Hemliga kockan: Tack!

Håkan: Kul att du gillade den, har själv ätit upp en burk redan. Tror inte det kommer att bli några problem att äta upp all marmelad med den takten jag håller!

marie sa...

Hej och tack för besöket i min blogg!
Oj vad du verkar duktig att baka och dona! :o) Jag blir riktigt avundsjuk..
Vad är det för butik du har?

Anonym sa...

Tack för härliga recept! Jag har länge gått och tänkt på att jag ska göra lite god marmelad och nu blev jag verkligen inspirerad. Sist gjorde jag en hallon och aprikosmarmelad som man gör i två lager, blir verkligen effekfullt och vackert. Det ska ju vara njutbart för ögat också!
Tack från Eva i Vänge

Froding sa...

Ja, det är härligt att se marmeladen! OCH att det finns fler entusiaster som kan njuta av massproduktion i liten skala. Jag bakar just nu och vårt kök är numera ett litet bageri. Den käre maken klagar på att han kan inte bära ner mer bröd i frysen pga av att den är överfull...Vilket inte stoppar mig, tyvärr. Då får det väl ligga framme och torka då. Har också gjort lite marmelader men ingen äter ju..och på torget kan jag ju inte stå. Eller....

Anonym sa...

åh vad sugen jag blir bara jag ser bilden!

Anonym sa...

Haha, såhär två år senare kan jag konstatera att det finns ett par burkar kvar. Men det är inget fel på den än! Imorse år jag surdegsbröd med mumsig marmelad.

/Frida