måndag 21 september 2009

Nyponpuré

Jag har plockat en omgång med nypon. Ska försöka plocka lite mera någon dag. Efter ån (Svartån) växer det gott om vilda nyponbuskar.Nyponpuré/nyponmos
Nypon
1 dl socker/ liter mos
1 citron/liter mos

Koka nyponen tills de blir mjuka. Passera dem i maskin, tillsätt gärna lite av kokvattnet om moset blir tjockt. Rör ner socker, saft och rivet skal av citronen. Frys moset i 2-3 dl burkar eller påsar. Det blir lagom till en sats nyponsoppa full med vitaminer i vinter.


En passertillsats till köksmaskinen är "nödvändig" i varje kök!

När pusslet är lagt och alla delar sitter där de ska är det bara att köra. En gång har jag rensat nypon för hand - aldrig igen. Allt för tidskrävande, pilligt och det kliade överallt efteråt.


Härlig hemgjord nyponsoppa - sötad efter smak!
Tycker man att det kittlar för mycket i halsen går det att sila den genom en trådsil, då blir den lite slätare.

1 kommentar:

Kurt sa...

Ja, trådsilen behövs nog. Efter att jag hade passerat de kokta nyponen så kliade det fruktansvärt i halsen när jag försökte äta det.