måndag 23 februari 2009

Symaskinsproblem

Vi har ärvt en babysitter. Superbra! Nu har jag köpt tyg och tänkte att jag skulle sy ett nytt. Men såklart var det inte så lätt som jag tänkt mig. Dessutom är jag och symaskinen helt överens. Raksömmen blir inte rak. Titta på bilden, det ser ju bedrövligt ut. Maskinen är gammal och har en hel del rattar och knappar. Är det någon som vet vad som är fel?? Varför blir sömmen så ful? Det konstiga är att det inte blir såhär hela tiden. Ibland blir raksömmen perfekt och rak..
Om det är någon som har någon aning eller minsta idé om vad jag ska göra så berätta!


9 kommentarer:

Flisa sa...

Jag har också en gammal fin. Den strulade lite. Så jag skruvade isär den och tokoljade den. Nu går den fint! (förutom att den i början lätt oljade ner tyg för jag hade dränkt in den så kraftigt) Annars vet jag inte...

Anonym sa...

Rengör maskinen, kolla trådspänningen och ha en alldeles ny nål i. Jo, bra tråd är också viktigt hur fnuttigt det än kan verka...

Att lämna in maskinen och få den ordentligt rengjort å servad brukar inte kosta mycket och dessutom får man garanti på att den är nyservad.

Anonym sa...

Bernina är ett kvalitetsmärke. Jag tror att det är trådspänningen som strular. Beroende på tyg kan man behöva ställa in den. Om jag minns rätt brukar det finnas sätt att reglera både övre och nedre trådspänningen, men jag tror också att det är väl investerade pengar att låta ett proffs serva maskinen. Hade en pojkvän för mycket länge sedan vars pappa bl a servade symaskiner. De blev som nya!

Hälsar fröken Dill

Fornuftig forsker sa...

Jeg har en helt lik maskin, og samme problem. Jeg hadde den til service hos en proff, men problemet forsvant ikke helt. Den syr fortsatt bare nesten rette sømmer. Min venninne skreddersken mener de fleste "små" maskiner til hjemmebruk vil ha dette problemet på litt tykt/kraftig stoff - Bernina kanskje mindre enn andre. Men jeg hadde ikke gitt opp så lett hvis jeg hadde et så bra prosjekt! Fint stoff!

Linda sa...

Vilken fin maskin du har. Har en liknade här hos mej. Jag vet inte vad felat kan vara men det bästa är nog att lämna in den så rengörning, det gör man inte så ofta som det ska. Lycka till

Anonym sa...

Grattis till Din fina symaskin. Bernina är outstanding. Helt i metall, det tillverkas inte så solida maskiner längre.
Har du samma tråd över och under? Skaffa ny nål och justera trådspänningen. Checka oxå så att du inte syr med bomullstråd till konstmaterial.

/Airam

Malin of the Moors sa...

Wow, vilken uppsnoffsning av babysittern! :-)

Jag har faktiskt varit på jakt efter en sån symaskin som du har, det har jag varit ända sedan jag gick på auktion för 2 somrar sedan och missade att ropa in en som gick för fjuttiga 150 kr... Så typiskt! Hoppas du får ordning på sömmen, det ser onekligen rätt knepigt ut.

Räkan måste vara rätt hummer-lik vid det här laget, nån förvärkskänning ännu..? :-)

Kramisar Malin

Anonym sa...

Himmel vilken underbar blogg du har! Kommer lägga till dig på en länk i min blogg direkt!
Jag tror jag har tittat igenom alla dina inlägg nu och jag måste bara säga att den är riktigt, riktigt fin!
Ha det bra!

Frida sa...

Ååå, tack för alla tips!

Att ha en blogg där man kan slänga ut frågor är ju superbra.