onsdag 8 oktober 2008

Saffranspäron

När jag började blogga visste jag inte riktigt varför jag gjorde det. Nu tycker jag att det är superkul och jag blir alltid så glad när någon har skrivit en kommentar. För drygt ett år sedan gjorde jag saffranspäron och bloggade om det. Då fick jag en kommentar från Brazilian Linda om att det skulle vara trevlig med recept på det jag gör. Sedan dess har det blivit ett och annat recept.

I morse när jag kom in i köket silade några solstrålar genom den stora burken med saffranspäron, den verkligen lyste som guld! En riktig gladfärg. Nu är den fotad och på väg ner i källaren till julen kommer.

Saffranspäron
Päron ca 2 kg
2 liter vatten
1,75 l socker
ca 3 påsar saffran. (1,5 g)

Skala päronen och lägg dem i surt vatten (vatten med tex citron eller citronsyra för att de inte ska mörkna)
Koka upp socker, vatten och saffran. I med päronen och koka ca 15 min, beror på sort, mognad och storlek. Prova med en sticka - eller helt enkelt fiska upp en och provsmaka!
Lägg päronen i en burk, häll över lag. Om man vill kan man röra ut lite konserveringsmedel i lagen innan den tillsätts.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Har nyligen hittat hit och är stormförtjust!

Om du inte har konserveringsmedel i, hur länge håller päronen då? Hur gör du praktiskt? Varma burkar och kokande lag?

Anonym sa...

Jag har haft ett recept på saffranspäron i flera år men aldrig testat det. Men nu blev jag så sugen!

Anonym sa...

Din blogg är ju helt underbar - för en stadsmänniska som jag som sitter på kontor hela dagarna, stressar massor, äter färdigmat och egentligen bara drömmer om att bo på landet igen och vara min egen husmor. Du har en skön stil och det är ett härligt avbrott på dagen att läsa din blogg. Hoppas du fortsätter tycka det är kul att blogga länge till.

Anonym sa...

Hej!

har den senaste veckan läst ungefär allt du har skrivit här - beroendeframkallande och jättebra är det! jag har en liten fråga, jag älskar att laga mat och göra sylt och inläggningar och allt möjligt, men har alltid problem att hitta burkar att lägga det i! som student kan jag inte riktigt köpa snygga dyra burkar, till och med ikea tar ju 30 kr st för vanliga glasburkar! så min fråga är helt enkelt, hur får du tag på alla fina (och så många likadana!) burkar?

Frida sa...

Marie: Kul att du hittat hit!
Vet faktiskt inte hur hållbarheten är. Det är ju MYCKET socker i så jag tror den är lång. Varma och rena burkar och förpacka när lagen är varm. Förslut omgående.

Soffy: Ja, de är fina!

Anonym: Tack för dina fina ord, det är sånt här som värmer in i min själ!

Sofia: Kul att du gillar den!
Tja, jag har ju en egen 'burk-affär' :) Jag driver www.hus-modern.se, där kan du kika in. Finns burkar från 8 kr/st.

Anonym sa...

Vilken tur att du började blogga ändå, för jag tycker jättemycket om din blogg. Du har så fina recept från grunden med helt fantastiska bilder. På något sätt är bloggen rogivande, kanske är det bilderna eller ditt sätt att skriva..

Jag gjorde rubinpäron härom veckan, det är med rödvin, hallon och kanel mest.. De blev supergoda. Jag hittade några små små päron, men ska prova med större päron och därefter blir det ett recept på bloggen. Dina saffranspäron vill jag gärna prova, perfekt nu till december!

Suntrail sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Suntrail sa...

Hallå Frun!

Jag funderar över dina päron... Det är en liten praktisk fråga som har gnagt mig lite, nämligen kärnhuset. Som jag förstår det så konserverar du päronen hela utan att kärna ur. Kan det inte bli pilligt när man ska äta? Jag tycker att dom blir vansinnigt mycket snyggare när dom konserveras hela men det kanske inte gör något om dom delas och kärnas ur innan. Vad säger du?

Frida sa...

Solstige: Jag förstår fullt din fundering! Jag har även funderat över det själv. De är (!) svåra att äta.. Enklast är nog med gaffel och kniv. Jag har även gjort ingefärspäron som jag kärnade ur. De blir inte lika snygga, men mycket enklare att äta.

Det är en avvägning man får göra. Praktiskt eller snyggt :)