måndag 7 april 2008

Grönsaksbuljong

Jag försöker hela tiden att ta bort fler och fler 'hel och halv fabrikat' ur mitt kylskåp och ut ur köket. Går det att göra själv så vill jag iallafall försöka.
Att allt bröd, all saft och sylt är hemgjord är ju självklart och ganska enkelt. Vi har egen mjölk och jag går närmre egna grönsaker också. Vissa saker ligger jag efter med. Ost, buljong, majonäs och charkprodukter. Visst majonäs är ganska enkelt att göra, men hållbarheten är ju begränsad. Det är smidigt att ha en tub i kylen när man blir sugen på en äggsmörgås med mejo!

Igår var det iallafall dags för ett buljongkok. Det var en bra syselsättning dagen efter man varit på en 30 års fest.

I skafferiet hittade jag lök, morötter och en halv citron. I växthuset plockade jag lite libbsticka och i landet persilja, timjan, citrontimjan, salvia, gräslök och ett par st vitlöksblaster.

Lök och morätterna svettades med lite olivolja. Sedan i med det gröna (grovhackat) och citronsaft. Hällde på ca 4 liter vatten och lite salt. Det hela fick koka 1.5-2 timmar. Silade bort grönsakerna, hällde tillbaka ca 3 liter buljong i grytan. Ca 3 timmar senare hade det konsentrerats till 2 dl vätska. Den var god och smakrik!

Jag frös in den i en burk, hoppas att det går att skrapa loss buljongen när den ska användas. Tänkte hälla den i en liten flaska men är osäker på hållbarheten. Någon som provat?
Tänkte annars frysa i istärningsfack, kanske hade varit bättre.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppsan! Har du på allvar liv i trädgårdsland och växthus? Mitt växthus har en halvmeter snö på taket och landet har jag inte sett röken av sen oktober.

Gillar din sida jättemycket, du imponerar och inspirerar.

zelca sa...

Jag är så imponerad av dina försök till självhushållning. Jag försöker själv också rensa ut bland hel och halvfabrikat mest för att det är så otroligt mycket skruttiga tillsatser i allting. Tack för en otroligt inspirerande blogg!

Anonym sa...

Hej!
Vad kul att jag hittade dig! Såg att det fanns "bondebloggar" när jag var inne på Land Lantbruks hemsida innan, den första bloggen jag klickade på var din. Förstod direkt att det var hos dig jag hamnat. Vilken trevlig sida du har, fick en massa inspiration nu. Hoppas att allt är bra med dig och maken.
Mattias P var precis inne på kontoret på Skånefrö, han hälsar så gott. Kommer ni på Skånegilled i sommar? Förresten, har du fått tag i något dinkel ännu?


Kram Jennie

Frida sa...

Jennie: Oj inte ens sett att jag har en "bondeblogg"! Haha, ja det var ju också en etikett :)
Allt är bara fint med oss, tack.
Klart vi kommer på gillet!
Kram