fredag 21 september 2007

Kex

Igår blev det en kexkväll!


Jag har en liten söt gammal bok med recept för 'hembakning'. Jag utgick från ett recept på rågkex.

Så här löd receptet:

"3 kkp grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1 rågad tsk jästpulver
½ msk smör
Vatten eller mjölk till en hård deg"

Min version
ca 3 dl mjöl
½ tsk salt
1 tsk socker
1 tsk bakpulver
½ msk smör (en klick)
drygt ½ dl vatten

Blanda det torra, nyp i smöret, tillsätt vätska tills det blir en ganska hård deg.

Kavla ut tunnt, kavla med kruskavel i slutet. Sporra ut eller ta ut med kakmått/utstickare. Grädda ca 5 (?) min ca 250 grader.


De rektangulära är bakade med bara fint rågmjöl.
Bakades med 1 tsk salt - goda men lite för mycket salt!

De fyrkantiga är med grovt rågmjöl, sesamfrö och solrosfrön (en liten näve av varje).
Mina favoriter, härlig smak av sesam och solrosfrö!
De runda är med hälften vetemjöl och hälften mixat fullkornsmjöl och vitt vallmofrö.
Ganska "lite" smak, perfekt om man vill ha ett kex till ost som inte får smaka så mycket!

Att baka kex gick snabbt och var kul! Det blir en liten deg som snabbt bakas ut. Perfekt att smaka första satsen och justera till nästa. Det blev 1 plåt kex av varje sats.
Jag rekomenderar alla att baka kex! Prova er fram med smaksättningar, kummin, chili mfl. Byt smöret mot ister, vattnet mot mjölk (eller grädde) Prova olika sorters mjöl!

2 kommentarer:

Danka sa...

Det där ser ju superhärligt ut! Jag önskar jag orkade baka kex! Här blir det bara någon kaka då och då.

Frida sa...

Saken är den, det var inte så 'jobbigt' som jag trodde.

Prova!