torsdag 6 september 2007

Lördagsgodis - Vanilj


Till höger ligger de med vanilj, de till vänster är med citronskal och lite gul färg.

Tänkte att jag skulle bidra med lite godis!
Nu när vi har en massa äpplen på träden tycker jag att det är kul att göra något av dem. Jag har använt vilda äpplen, sura och pektinrika.

Rysk marmeladkonfekt med vanilj
Äpplen
Vatten
Socker - 750 g/ kg mos
Vanilj, vaniljsocker eller vaniljstång

Omogna äpplen tvättas eller torkas av om de är lortiga. Skär i bitar, är de små räcker halvor. Fyll en lagom kastrull (ca 2 liter) häll på LITE vatten (ca 1 dl). Låt detta koka sakta under lock tills frukten är mosig.
Passera det varma moset (passertillsats/passervagga/sil eller annat lämpligt). Väg moset och tillsätt 750g socker per kg mos.
Om du använder vaniljstång kan du tillsätta fröna här, använder du vaniljsocker så vänta tills moset är färdig kokt. Koka moset på låg värme - passa så det ej bränner. Det ska koka ganska länge, tid är svårt att säga för det beror på vilken sorts äpple man använder. Satsen jag kokade i morse kokade jag nog ca 45 min-1 h. Under koket kan man lägga en klick på ett fat, känn på det när det svalnat, när hela klicken går att flytta i ett stycke är det färdig kokt.
Häll moset på ett vattensköljt fat. Låt kallna. Stjälp upp på ett smörpapper. Skär i kuber, eller ta ut formar med utstickare. Rulla i strösocker.
Förvaras tort.

Hos Brazilian Linda kan du läsa mer om Lördagsgodis !

2 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

Nämen där ser man! vad roligt att du är med! Äppelgodis var lite annorlunda. Kul!

Carolyn sa...

Du might att gilla denna postar om Quincedeg. Din äppledeg skade är läcker med högg av walnuts, för. Du har en lovely blog.

Carolyn
18thC Cuisine