måndag 4 februari 2008

Krustader


Jag hittade ju ett kul redskap på loppis för ett tag sen. Jag trodde det skulle bli svårt att lista ut vad det var, men icke! Visst är det ett krustadjärn. I lördags fick jag äntligen tid att prova det.
De finaste fyllde jag med en chilikryddad skagenröra. Då min kamera är beroende av dagsljus för att ta skarpa bilder så får ni se dem tomma.
Så här gör man:
Krustader
100 g vetemjöl
1 knivsudd salt
1 knivsudd socker
1½ dl vatten eller grädde
1 äggula
1 tsk smält smör

Fett att fritera i

Blanda mjöl, socker och salt. Vispa gulan i vatten/grädde. Blanda med mjölet, tillsätt det smälta smöret. Rör så lite som möjligt annars blir krustaderna blåsiga. (Jag fick vispa lite för att få smeten slät och de blev inte blåsiga av det, men detta stod i boken)
Värm fettet och järnet däri. Slå smeten i en kopp. Doppa järnet i smeten och frittera sedan tills krustaden är gyllene.

5 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Är det till salu? Då vill jag ha...Precis ett sånt saknas i mitt kök.=)

Anonym sa...

Jag hade ingen aning om att det fanns krustadjärn. Nu får jag hålla ögonen öppna och se om jag kan få tag i ett för naturligtvis vill jag prova!

Frida sa...

Kinna: Haha, ja vill får väl se :D
Hallongumman: Jag springer på ganska mycket loppisar och det är första gången jag ser ett krustadjärn. Ser jag fler så plockar jag åt mig dom och hör av mig!

isisbritt sa...

Jag har också jagat ett krustadjärn, men det verkar vara helt omöjligt att få tag på!? Har redan ett struvjärn (som jag använder till jul!), men behöver egentligen bara själva järnformen? På mitt struvjärn har jag två olika former, en stjärna och en fjäril. Det går därför att skruva av och byta ut. Nu hoppas jag att åtminstone kunna hitta ett krustadtillbehör att skruva dit, om jängorna passar? Men allra helst ett helt separat järn, med skaft och allt!
Hör alltså av dig till mig med, om du stöter på fler krustadjärn, snälla!
Britt i Sigtuna (0735-23 53 49)

karholm sa...

Vad använde du för fett? Jag har precis fått tag i ett gammalt järn på Tradera.