Nu kan man hitta riktgt billiga apelsiner. Jag hittade i en affär för 7 (!) kr/kg.
Bra om man vill passa på att gör marmelad eller saft.
Apelsinsaft
2 kg apelsiner
1,7 liter socker
3 msk citronsyra
1 liter vatten
Tvätta apelsinerna noga. Skala dem med en potatisskalare. Varva skal, socker och citronsyra i en hink eller bunke. Koka upp vattnet och häll det över. Pressa apesinerna och tillsätt då det svalnat i hinken. Jag brukar alltid sila denna saft i omgångar. Först denom en vanlig sil/durkslag sedan genom en silduk.
Häll på flaska och njut!
5 kommentarer:
Hej! Hur länge häller sig saften eftersom den inte är kokad???
Hej froding!
Den är ju lite begränsad, ca 2 veckor. Det blir ca 2.5-3 liter saft och vi brukar göra slut på den innan den blir dålig.
(Vill man kan man ju tillsätta lite atamon eller natriumbensoat om man vill förlänga hållbarheten)
Kan man inte göra saft och sånt UTAN så mkt socker?? Kan tycka att 1.7 liter socker är lite väl mkt, eller??
Just det ja... vart får man tag på citronsyra?
Caroline: Med mindre socker blir hållbarheten kortare och smaken inte riktigt lika fyllig. Minskar du sockret är det nog bäst att frysa den. Citronsyra finns på de flesta mataffärer, bland kryddorna i påse. Även på www.hus-modern.se :)
Skicka en kommentar