tisdag 27 maj 2008

Syrensaft

Detta receptet hittade jag förra året då syrenerna hade blommat över. Receptet har legat instucket i en konserveringsbok och trillat ut på mig varje gång jag bläddrat i den. Ärligt talat har jag varit mycket tveksam till om det verkligen skulle vara gott med syrensaft. Var lite rädd att det skulle smaka parfym. Till min förvåning var den god. Lite rabarber/grape smak. Underbar rosa färg dessutom. Kan nog vara kul att frysa in några syrenblommor i istärningar och servera i saften.

Syrensaft
60 blomklasar (lila bondsyren)
1.2 kg socker
50 g vinsyra
1 citron
1.5 liter vatten

Tvätta rent blommorna i kallt vatten. Lägg blommor, socker, vinsyra i en hink. Häll över kokade vatten. Tillsätt rivet citronskal och saften av citronen. Låt stå kallt i 5 dygn. Sila och häll upp på flaska.

22 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Precis samma tanke tänkte jag - kan det verkligen vara gott...får nog pröva för grape gillar jag skarpt!

Kram Maud

zelca sa...

Åhhh, den där har jag velat testa länge. Jag har haft receptet ett bra tag men tyvärr inga syrener. Det blir verkligen försommar på en flaska - vilket påminner mig om att jag ska gå och sila av min häggblomsvinäger. Hägg och syren, skolavslutning ... nostalgi ...

Anonym sa...

Nämen vilken smart idé. Syrensaft ska jag prova.

Anonym sa...

wow! det lät ju hur festligt som helst! lila bondsyren, är det den vanliga lila syrenen? Eller finns det olika? och finns det isf ngn som skulle kunna vara giftig?

Kinna Jonsson sa...

Jag provade förra året enligt ett recept på fläderblomssaft där jag bytte ut blommorna. Den fick varken färg eller bra smak. Tack för tipset!

Fake cake sa...

Kikar in på din blogg då den innehöll mkt intressanta saker i min smak.
Gjorde själv syrensaft för en vecka sen och det blev ljuvligt gott. Gjorde även av den vita syrenen och den blev helt ok men inte lika fruktig smak. Hälsningar Lotta

Anonym sa...

Så gott det låter! Jag måste prova, jag gjorde ju "din" apelsinsaft och den var himmelskt god! En trevlig helg önskar jag dig!

myrans fru sa...

Hej!
Vet aldrig om jag lämnat ett inlägg , men kände att måste göra det. Måste bara säga att jag älskar din blogg. Den får mig att drömma mig bort till ett liv jag hellre skulle vilja ha. Kanske att jag kommer dit en dag. Jag har i alla fall just nu skrivit ut några av alla dina recept. Är det ok om jag länkar till din blogg från min? (Som jag förövrig inte alls kommit igång med...)
Hoppas du har en underbar helg i solen!

Anonym sa...

tack för tipset. Saften blev himla god o fantastisk vacker färg. Det enda opraktiska var att det är 50 gr vinsyra i receptet och påsarna i affären är på 45gr

Anonym sa...

Saften har nu stått i 5 dygn och idag var det provsmakning - detta recept var inget för mej. Usch! Smaken är som baken....

Ska leta fram receptet på gammelmormors syrenmarmelad - den är god den! Återkommer med det receptet så får du prova och se.

Jellon sa...

Oj vad häftigt. Syrénsaft!!!?? Ja jag älskar ju bondsyréner, så detta vore ju ett recept för mig att prova. Ha det så bra!

Frida sa...

Maud: Ja, det låter ju inte så gott.

Zelca: Häggblomsvinäger! Låter blommigt.

Tina: Gör det, det är gott.

Anonym: Ja, det ska vara den vanliga bondsyrenen som är ljuslila. Jag tror inte att det är någon som är giftig, men jag tror inte att smaken blir lika på alla sorter..

Kinna: Varsågod!

Lotta: Kul att du gillar den. Skoj med den vita syrenen. Var det stor skillnad i smak?

Soffy: Ja, prova den. Jag tyckte inte det 'lät' så gott men blev överraskad!

Myrans Fru: Tack för fina ord! Man kan ju drömma och ha planer för framtiden. Klart du får länka.

Anonym: Ajdå, det var ju dumt. Tror inte att det spelar så stor roll om man bara har i 45 g. (Själv köper jag ju 1 kg i taget :)

Anki: Synd att du inte gillade den. Skicka gärna över marmeladreceptet om du hittar det! Vill gärna prova något nytt.

Jellon: Ja det är lite kul att bjuda på. "Va? Syren sa du?"


Kram till er allihopa!

Anonym sa...

wow!!!! Måste prova!!!

Anonym sa...

Kul! Hittade just hit från www.lantbruk.com och har ju precis missat syrenerna. Jag lider för närvarande av fläderstress. Måste hinna plocka innan de blir för gamla. Tips om du gillar fläder är att blanda stark flädersaft och vodka och frysa till slush/isslask/iskross. Jättegott och uppfriskande vid en lååååång middag.

Anonym sa...

hej och stort tack för alla härliga recept och bilder.
älskar själv att baka och ta vara på naturens överflöd.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anna sa...

Wow! Vilket häftigt recept! Det måste jag spara tills våren!

Bosse sa...

Tack för receptet! Det låter jättekul och gott! Har aldrig hört talas om det innan. Är det ett gammalt recept?

Bosse sa...

Måste bara fråga dock - vad är vinsyra och var kan man få tag på det? På systemet?

Frida sa...

Bosse: Det brukar finnas i de flesta mataffärer.

Frida sa...

Jag har sett att detta är ett välbesökt inlägg. Vill bara passa på att säga; välj rätt syren. Den satsen jag gjorde i fjol smakade verkligen apa. Så besk och otäck att man spottar. Se till att det är den vanliga bondsyrenen

MV sa...

Det är nog inte så noga, kanske var påsarna på 50 g när receptet skrevs.