torsdag 20 december 2007

Tjong


Tjong
3 dl stösocker
1½ dl sirap
1 msk glykos
1½ dl vispgrädde
25 g smör

Blanda allt i en kastrull med tjock botten. Låt koka på ganska hög värme utan lock till 140 grader (använd socker termometer), det tar ca 20 minuter.
Häll upp massan på en väl inoljad marmorskiva, jag använde min ugnssten i granit och det fungerade bra. När den svalnat lite börja dra i massan. Dra och sträck och arbeta in luft. När den börjar stelna så dra ut till fingertjocka längder och klipp i bitar (olja in saxen). Låt karamellerna svalna åtskiljda från varandra.

Detta var riktigt kul att göra och sååå gott!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bara namnet är ju underbart käckt och juligt!

Frida sa...

Det är såå goda, jag har snart ätit upp alltihop!

Suntrail sa...

Om man inte äger en marmorskiva eller ugnssten i granit, vad kan man änvända då? :)