tisdag 18 december 2007

Senap till jul

Att göra egen senap är inte alls svårt.

Grov senap - Skånsk senap
½ dl brunt senapsfrö
½ dl gult senapsfrö
1½ dl vatten
1 msk vinäger
2 msk honung
1 tsk salt
½ dl olja (ej oliv)
Blanda senapsfrö och vatten i en kastrull, koka upp, ta av från värmen och låt stå och svälla några minuter. Häll sedan alltsamman i matberedaren, kör på hög hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och kör tills allt är blandat. Fyll i små fina burkar och förvara kallt.

Slät senap
50 g senapspulver
1 dl socker
3/4 msk potatismjöl
3/4 dl grädde
½ ägg

Blanda alla ingredienser i en liten kastrull med tjockbotten. Sjud några minuter under kraftig omrörning (får ej koka). Ta av den från värmen och rör/vispa i ca 30 minuter. Att senap är starkt känns i ögonen så stå ej med huvudet rakt över kastrullen. (Jag satt med den i knät igår när när jag tittade på Monicas mat). Packa i burkar och förvara kallt.
De små burkarna rymmer 130 ml och är perfekta att packa senap i och ge bort i julklapp. De finns i butiken.

2 kommentarer:

Ann-Marie sa...

Härligt, ska prova detta till årets julskinka. Ha en trevlig jul

hippihäxan sa...

Åh vad roligt att läsa om dig. Jag blir väldigt avundsjuk på att bo på en gård.
Jag återkommer för att få lite inspiration tilll köket.