fredag 2 november 2007

Limpa

Ibland kan jag känna att det är skönt att bryta av surdegsbrödet med en klassisk limpa!

Limpa
½ liter vatten
½ paket jäst
½ dl farinsocker
1 tsk salt
1 ägg
ca ½ kg rågsikt

Blanda degen och forma 2 limpor direkt. Lägg på plåt och jäs 2-3 timmar.
Grädda 40-50 min i 175 grader.

Perfekt bröd att göra ostsmörgåsar av!

5 kommentarer:

Tant Ingeborg sa...

Hej, har nyss hittat till din blogg och tror jag kommer att gilla att titta runt här. 32 inlägg med konservering (wow!) bara som exempel (och jag är INTE ironisk). Risken är att jag kommer med frågor när jag har bättre tid att titta runt.

Fru B sa...

tant ingeborg: Välkommen hit. Kul om du hittar något läsvärt. Skriver bara om sånt jag tycker är kul, fallet är så att konservering är nåt jag gillar ;)

Caroline sa...

Hur fick du dina limpor så?? Mina blev helt annorlunda + att 0,5 kg mjöl inte räckte... dina ser ut att ha fått sån mjuk och fin yta medan mina blev helt skrovliga =( Tog nyss ut mina ur ugnen men dom blev inte alls som på bilden *buhu, snyft*

Caroline sa...

Kom nyss på att jag tog grovt RÅGMJÖL och inte RÅKSIKT... *oops* Blir det skillnad då eller? Iaf så blev min yta hård... hur får man mjuk yta?

Fru B sa...

Caroline: Ja det blir storskillnad om man tar grovt rågmjöl istället för rågsikt. Rågsikt en en blandning av siktat vetemjöl och siktat rågmjöl.
Mjuk yta får du om du lägger en handduk över när de kommer ut ugnen.