tisdag 18 augusti 2009

Fiskskrov

Såhär såg det ut i min kastrull idag. Buljongen är kokad och står i källaren för att bli kall. Imorgon ska fettet tas bort och den ska reduceras.

Jag brukar fråga i fiskdisken efter skrov, de brukar inte ha det, men idag hade de. Jag slog till på ett par kg. Återkommer med mitt recept. Jag tycker det är trixigt att klippa bort gälarna. Det står i alla fondrecept att gälarna ska bort, men varför? Hållbarhet, smak utseende?? Någon som vet?

5 kommentarer:

Martin sa...

Hej!

Det jag har läst är att gälarna ger en besk smak. Här står det bland annat: http://www.alltommat.se/recept/l%C3%A4r-dig-filea-plattfisk-och-koka-en-riktig-s%C3%A5s-5914
"4 Buljong: Skär bort fiskhuvudena och framför allt gälarna som ger besk smak och inte bör vara med i buljongkoket"

Trevlig blogg du har föresten! :-)

/ Martin

Fröken Dill sa...

Kul, men en till som kokar fiskbuljong. Efter att ha filéeat en hel hink med fina abborrar häromdagen kokade jag buljong på skroven. Jag har ingen aning om just abborre lämpar sig för buljong, men det är väl bara att testa.
Tycker fröken Dill

Mamma Mimmi sa...

Vad modiga ni är som gett er på fiskbuljong. Jag skulle så gärna vilja, men de där stirrande fiskhuvudena skrämmer livet ur mig.

Anonym sa...

Har precis som Martin fått lära mig att gälarna är beska. Man kan fråga fiskhandlaren om de kan klippa bort gälarna redan i butiken, de brukar vara så snälla och göra det åt en.

Nu kan du laga supergoda fisksoppor i höst!

/Nina

Fjällmor sa...

mmm...buljongkok är en fin syssla..

Jag kokar fiskbuljong ibland. Favoriten här hemma är dock renbuljong. Snart är det dags igen...

/Fjällmor