tisdag 10 juli 2007

Mer körsbär än på flera år!

I år är det massor med körsbär. Undra om det är pga av regnet, inte det att träden fått tillräckligt med vatten utan att fåglarna inte flyger så mycket när det regnar. Bären får helt enkelt vara i fred?

8 liter var plockade på en kort stund. En liter från ett träd i trädgården med lite sötare, mörkare bär. Resten surkörsbär - klarbär.



Av bären gjorde jag: 1 liter till Clafouti, 1 liter i romkrukan, 2 liter till sylt och resten kokade jag saft på.

Idag skiner solen så jag ska nog plocka lite mer. Gillar verligen körsbärssaft, tänkte prova göra lite blandsaft i saftmajan. Tänkte även frysa in några burkar urkärnade bär, borde vara bra till fruktsoppa i vinter.

Bären blir urkärnade snabbt och enkelt med en urkärnare.
I Romtopfen är det nu rabarber, jordgubbar och körsbär.
Sylten kokade jag på en liter sura och en liter söta bär.
Det bästa med Clafouti var smeten, gillade inte riktgt kakan. Ska prova ett annat recept nästa gång.
Sist är en krossad körsbärskärna, den lilla mandeln kan läggas i sylten för att få en fin kärnsmak.


Inga kommentarer: