söndag 8 februari 2009

Köttbuljong

Jag lagade en rådjursstek häromdagen. Den var infrusen med benet kvar, hade nog tänkt att lämna in den på rökning. Nu benade jag ur den istället och passade på att koka lite buljong. Utöver rådjursbenet köpte jag märgpipa på ICA. Min ICA handlare hade märgpipa i frysen, fråga - har de inte kan de säkert ta hem.
Fram ur snön stack salvian så jag plockade en kvist.
Jag fick krafsa bort lite snö för att hitta timjan, citrontimjan och persilja. Men visst kan man skörda även i februari. Det är kanske inte tid för grönsaksbuljong.Morötter har jag fortfarande gott om i källaren. Palsternackorna som jag tog upp (många blev tyvärr kvar i landet) hamnade av någon anledning i vedboden.. De är ganska mjuka och lite skruttiga, men de smakar fint.
Köttbuljong (vad jag använde denna gång)
Ben, märgpipa och rådjur
Tärnat kött av rådjur
Morot
Palsternacka
Lök
Enbär
Lagerblad
Svartpeppar
Nejlika
Timjan
Citrontimjan
Persilja
Bryn benen i lite fett, lägg dem i en stor gryta eller kastrull. Bryn även grönsakerna. Bryn dem, inte fräs - det blir bättre färg på buljongen då. Lägg i allt i kastrullen och häll på vatten så allt täcks. Koka långsamt upp till 10 timmar. Jag hällde av min buljong när jag skulle lägga mig, då hade den kokat 8 timmar. Sila den gärna genom silduk. Ställ sedan buljongen kallt.
Köttbuljong blir ganska fet, har den stått kallt kan man lätt ta bort fettet som ligger som en kaka ovanpå buljongen.
Den silade och avfettade buljongen var ca 3 liter, den fick stå några timmar på spisen tills ca 3 dl återstod. I en burk och in i frysen. Enkelt att bara ta fram och pytsa i en tesked vid behov.

1 kommentar:

Caroline sa...

På tal om grönsaker och så... hur ska man bäst förvara dom?