tisdag 19 januari 2010

Usch!

Usch och fy för att vara sjuk. Har legat i sängen i flera dagar nu. Var till läkare idag, virus.. Inte mycket att göra mer än att vänta.

Vet inte om jag inbillar mig men det känns som att jag varit sjuk mer eller mindre hela tiden sedan jag slutade amma. Någon som känner igen sig i det?

Nu ska jag spraya näsan och sova!

tisdag 12 januari 2010

Tips

Jag surfar ibland in hos Bakerella, här kan man verkligen beundra kreativiteten!

Titta tex på hennes snögubbar.

Mums-mums


Mums-mums
4,5 dl strösocker
0,5 dl florsocker
1 äggvita
1,5 msk gelatinpulver Revidering: 1 msk räcker!
1,5 dl vatten
smögåsrån
2 dl kokos
1msk kakao

Blanda socker, florsocker och äggvitan. Koka upp vattnet, rör ner gelatinet. Tillsätt under vispning till socker blandningen. Vispa i 30 min. Lägg ut rånen, bred ut krämen. Häll över kokos blandat med kakao (spar lite till kanterna). Ställ kallt till nästa dag. Skär i bitar, doppa kanterna i kokos.

Super enkelt och riktigt gott!
Men nästa gång ska jag göra runda och doppa i choklad.
Posted by Picasa

söndag 10 januari 2010

Pulkorna slut!?


Idag var jag till stan och skulle köpa en pulka. I tredjeaffären hittade jag en. Den SISTA, dessutom utan snöre.. Jag slog till. Denna snöiga vinter verkar göra gott för pulkatillverkarna!

lördag 9 januari 2010

Bara minus 12

Dagens första temperauravläsning visade -23. Då är det ju kanske inte pulkaväder direkt. Nu på eftermiddagen visade den bara minus 12. Så Greta och jag gick ut en sväng.
Solen skiner och det är supervackert.
Nu när det har varit kallt har jag haft Greta i bärselen och sedan haft en stor varm jacka utanpå. Det funkar riktigt bra, drar åt i nederkanten så sitter hon i en varm påse.
Eftersom det är så kallt så blir det en hel del som strular på gården. Utgödslingen har inte gått ordentligt på att tag. Nu gödslar de ut med lastmaskin. Vi passade på att åka lite traktor. Greta verkar gilla det, eller så blir hon glad att se pappa!

Posted by Picasa

fredag 8 januari 2010

"Ingen bild på mig??"


Anders, tack för 2009!

-Så går det om man kommenterar att man inte är med på tillräckligt många bilder.
Posted by Picasa

2009


2009 - Ett bra år!

Året som gått var ett händelserikt år. Störst i år var Greta. I mars föddes hon och har sedan dess varit i mina tankar (och närhet) hela tiden. Livet har blivit lite annorlunda sedan dess. Jag har minskat en del på mina aktiviteter, har lärt mig att anpassa mig. Det går att fiska med barn i bärsele, man kan stoppa skördade grönsaker under vagnen osv.

I febriari lanserades ÖstgötaMjölken. Denna underbart goda och uppskattade mjölk! Utöver mjölken och grädden som lanserades då har under åter även filmjölk och 1.5 liter pakteten kommit.

Jag har odlat ganska lite under 2009. Anlade en kryddrabatt, hoppas att den kommer att kunna ge stora skördar framöver. Ett antal björnbärsplantor var jag och grävde upp, de ska planteras till våren.

Ja, det har hänt en hel massa mer under året, jag hoppas att 2010 kommer att bli lika kul!
Posted by Picasa

torsdag 7 januari 2010

Vad hände?

Plötsligt gick dagarna.. Inga nya blogginlägg. Har jag slutat blogga?

Hej igen (om det fortfarande är någon som tittar in här).
Jag tror helt enkelt att jag behövde en bloggpaus. Jag hoppas att jag är tillbaka på banan nu!

Vilket väder vi har! Som dalkulla måste jag säga att jag gillar snö och kyla. Men sedan jag gift mig med en lantbrukare så börjar jag tveka. Allt bara strular, jag undrar hur många gånger de senaste veckorna telefonen ringt och jag fått höra "jag blir lite sen, utgödslingen har frysit"

Idag när det bara var -10 så tog jag en sväng med Greta i vagnen, jag undrar om ordet 'vagnsa' finns. Motsvarande pulsa. Det går ganska bra att knuffa vagn på oplogade vägar så länge det är mjuk fluffig snö.

Hoppas ni inte är insnöade och att värmen fungerar!
Posted by Picasa

måndag 5 oktober 2009

Örtsalt

En bra produkt att ha hemma som är lätt att göra själv är örtsalt. Gör du det själv vet du var som är i. Örter och salt.
Örtsalt
Färska örter - efter önskan och tillgång
Lök, morot, äpple mm
Salt, fintJag tog gräslök, timjan, citrontimjan, oregano, rosmarin, libbsticka, salvia och luftlök ifrån min kryddrabatt. Dessutom stoppade jag i äpple och vitlök. Kör örterna med salt i matberedare tills det blir en blöt sörja och örterna är finfördelade. (Vissa hackar jag innan, gräslök bla)
Om du gör en stor sats så kör det hela i omgångar. Häll ut det hela i en långpanna, torka på låg värme i ugnen. Rör runt i saltet ibland. Ca 2 dygn tog det att få mina 2 kg torra. När det är torrt är det lite klumpingt, kör det då ännu en gång i matberedaren så försvinner alla klumparna. Torrt, men klumpigt.

Läs även hur Jan gör sitt örtsalt!

Halm

Det går åt en del halm.
Är du inte rädd för höjder svärfar?

Majsskörden igång


För drygt en timme sedan rullade majsskörden igång. Jag gick ut på trappen och tog ett foto i mörkret. Ska fota mer i morgon. Två dagar kommer det nog att ta, om vädret håller i sig.

måndag 21 september 2009

Mer barnmat

Nu är det riktigt kul att laga mat till Greta, hon äter med stor aptit. Hennes kinder börjar bli härligt runda!
En av favoriterna. Kyckling och potatismos, serverat med broccolimos och dragonsås.
Även denna gillar hon, fisk och potatismos med saffranssås. (Vill bara varna för att potatis och fisk mixat med mixerstav blir ganska klistrigt - kommer nog att ta potatispressen och en gaffel nästa gång.)Efter att ha tröttnat på oordningen i frysen köpte jag lite nya burkar att ha barnmatskuberna i. Lätt att ta fram några kuber och värma i micron.

Grönsakspuré av sötpotatis, broccoli och majs.

I söta lådan finns vinbär, äpple, katrinplommon och aprikos. Den enda som uppskattas är aprikosen, den går bra som mellanmål, efterrätt och jag lägger ner en kub som får koka med i morgongröten.

I fågellådan finns både kycklingmoset och dragonsåsen därtill.

Nyponpuré

Jag har plockat en omgång med nypon. Ska försöka plocka lite mera någon dag. Efter ån (Svartån) växer det gott om vilda nyponbuskar.Nyponpuré/nyponmos
Nypon
1 dl socker/ liter mos
1 citron/liter mos

Koka nyponen tills de blir mjuka. Passera dem i maskin, tillsätt gärna lite av kokvattnet om moset blir tjockt. Rör ner socker, saft och rivet skal av citronen. Frys moset i 2-3 dl burkar eller påsar. Det blir lagom till en sats nyponsoppa full med vitaminer i vinter.


En passertillsats till köksmaskinen är "nödvändig" i varje kök!

När pusslet är lagt och alla delar sitter där de ska är det bara att köra. En gång har jag rensat nypon för hand - aldrig igen. Allt för tidskrävande, pilligt och det kliade överallt efteråt.


Härlig hemgjord nyponsoppa - sötad efter smak!
Tycker man att det kittlar för mycket i halsen går det att sila den genom en trådsil, då blir den lite slätare.

torsdag 17 september 2009

Äpplesäsongen

Här skördar jag äpplen för fullt. 3 omgångar med äpplemos har jag gjort. Transparant Blanche är ett perfekt mosäpple. Här har jag gjort portionsbitar av äpplemoset utan socker till Greta. Istärningsfacken var fulla så jag tog till bullformar. I detta fallet blev det inte så bra, formarna frös fast i brickan i frysen, jag fick hacka loss dem.
Provade att baka äpplena i ugnen innan jag passerade dem. Det gick bra, tog lite tid bara, 1-1.5 timme stod den nog inne.

Årets kräftfiske

Jag har inte försvunnit, bara haft mycket för mig. Under augusti har jag haft försäljningsrekord i butiken. Superkul, men har nästan inte hunnit med.

Årets kräftfiske har gjort. Inte något resultat att skryta med, men får vi äta kräftor ett par gånger per år så är vi nöjda.
Ettriga små rackare.



Även Greta fick vara med på årets fiske. Bärsele är verkligen en bra grej, det går ju inte direkt att släpa med sig en barnvagn över åkrarna och efter åkanten.