torsdag 7 maj 2009

Mjölkmarmelad

Mjölkmarmelad (dulce de leche)
4 liter ÖstgötaMjölk
9 dl socker
½ tsk bikarbonat

Blanda allt och koka upp.
Koka under uppsikt i flera timmar tills den tjocknat. Jag kokade ca 4 timmar och den hade nog kunnat koka ett tag till.
Sött och gott, nu ska jag bara klura ut vad jag ska ha denna marmelad till. Någon som vet hur det är med hållbarheten?

13 kommentarer:

tina sa...

Haha, jag har aldrig hört talas om något liknande. Bre på scones? Och vad smakar det egentligen? Mjölk?
:D

abfabimedelaldern sa...

I Argentina är detta i det närmaste nationalrätt. Där äter man det på rostat bröd men min favorit är till glass och frukt

Fornuftig forsker sa...

veldig godt til pannekaker!

Anonym sa...

Ska det vara med låg värme som med gröt?

Fru B sa...

Tina: Provade på bröd, lite väl sött kanske. Smakar lite kola.

Anonym: Mittemellan skulle jag säga, passa bara så det inte kokar över eller bränner.

sanna w sa...

ooh, det finns verkligen massor av godsaker att göra av dulce de leche!

en finfin och barnsligt god tårta eller som banoffe pie är att blanda digestivekex + smält smör och trycka ut i en form. Klicka sen ut lagom med dulce de leche. Skiva bananer över för att toppa med fluffig grädde = ljuvligt sött och gott. . Ett alternativ är även byta ut bananskivorna mot syrliga bär såsom lingon eller vinbär.

Sen är det fint att använda i exempelvis glass. Jag brukar klicka i det i glassen som en kolarippel vilket blir fantastiskt gott. Kombinera gärna då med nötter.

Eller varför inte använda det som tillbehör till fruktsallad.

väntar med spänning på att höra om dina expriment :)

Anonym sa...

Kan användas som tårtfyllning eller kakfyllning, i Argentina kallade al fajores. Hållbarhet i kyl upp till en månad.

Anonym sa...

Helt osannolikt! Hade aldrig hört något liknande, men när jag läste kommentarerna, så blev jag nästan sugen på det. Lycka till med användandet!
//agathakristie.blogspot.com

Anonym sa...

Hej.Jag bor på Teneriffa och här äter vi också dulce de leche.Den bör se ut och smaka som kolasås så din borde nog ha kokat en stund till.Håller med om att den passar perfekt till glass och fyllning i bakverk.

Anonym sa...

har nu försökt göra mjölkmarmelad två gånger och misslyckats...googlade då runt och hittade din blogg. Liksom du har jag "fri tillgång" på mjölk och har börjat experimentera lite med att ysta och så. Köpte Jan Hedhs bok och hittade recept på mjölkmarmelad; 4 L mjölk, 1 kg socker, 5 g havssalt och koka 2 timmar i syltgryta. Detta gick inget bra, hände inget och jag höjde då värmen vilket resulterade i bränd botten. Själva smeten blev relativt lös men ganska homogen, lite smågrynig. Skulle väl ha rört oftare. Test nr 2 gjorde jag istället i ugnen i form i vattenbad på 2 L mjölk, halvt kilo socker och 1 tsk salt. Detta skulle puttra under aluminiumfolie i 220 grader i 1-1 timme och en kvart. Här hade det heller inte hänt mycket, jag tog av folien och efter 4-5 timmar hade jag då något som liknade söndersmulad brylépudding, det såg lite ut som när man ystar, med tunnare vätska och så de tjockare bitarna. Det var ljusbrunt och hade kolasmak. Men det var väl inte så det skulle bli. Jag skulle vara jätteglad om du kunde ge tips på vad jag kanske gör för fel. Ser att du har ett annat recept, med bikarbonat och jag kanske skulle testa det. Jag undrar lite över om det har betydelse om mjölken är opastöriserad eller ej, jag tog ju opastöriserad. Trevligt att läsa din blogg annars. mvh/Vick

Johan sa...

en annan variant är att koka en oöppnad burk sötad kondenserad mjölk i 3-4 timmar (burken måste vara helt täckt med vatten hela tiden). det blir en rätt fast kola som är vansinnigt god. som fyllningen i dumle fast mycket bättre. man kan fylla hallon med det, sjukt gott... funkar väldigt bra med en rätt sur citronsorbet också, gärna med mynta och hallon till. det är ju hysteriskt sött så man kan skapa intressanta brytningar med aggresiva syror.

sue sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tulipan´s bakverk sa...

Hejsan!

DDL är jätte gott i tårtor, fyllning i cupcake´s (alltså in i muffins) eller dylikt... ja eller så ringlar man det över glass ;)