Idag har vi haft flaggningspermiär. Vi firar mannens namnsdag (han heter Carl i andra namn) och vi firar att vår kung har namnsdag. Passar även på att flagga för Mia som fyller år idag. Grattis vännen!
Att ha flaggstång är något nytt för mig, jag tycker ett det är fint och en trevlig tradition. Jag brukar säga att om man har en flaggstång så ska man flagga, annars kan man ta ner flaggstången. Detta kommer jag nog säkert att få äta upp själv i framtiden!
Jag började undra lite kring detta med flaggningen, det enda som sitter kvar sedan unga år i scouterna är att flaggan ej får nudda marken och att den ska vikas så det gula inte syns. Tider osv hade jag ingen aning om. Nu har jag googlat lite och här följer lite info:
Flaggningstider
Tiden 1 mars - 31 oktober hissas flaggan kl. 08.00, under övrig del av året kl 09.00. Flaggan halas vid solnedgången (se almanackan) dock senast kl. 21.00. Detta är regler som är trevliga att följa, men ingen lag förbjuder dig att ha flaggan hissad dygnet runt.
Vid dödsfall
Flaggan hissas på "halv stång" på döds- och/eller begravningsdagen. Härvid hissas flaggan först i topp och halas därefter omedelbart 1/3 av stångens längd. Flaggan är då hissad på ungefär 2/3 av den normala höjden. När jordfästningen ägt rum hissas flaggan i topp, varefter den antingen halas omedelbart eller på ovan, angiven tid.
Förvaring
Vik aldrig ihop en våt eller fuktig flagga. Låt den torka först. Vik flaggan så att den blå duken kommer utåt.
Några minnesregler
Ett lands flagga får aldrig hissas under ett annat lands flagga. Det får sålunda föras endast en nations flagga på varje stång. Däremot kan vid festliga tillfällen sk signalflaggor hissas under nationalflaggan.
Trasig flagga skall omedlbart repareras. Utsliten eller urblekt flagga skall brännas.
Vid rent svenska högtider bör nationalflaggan hissas på samtliga mark-, tak-, och fasadstänger.
Svensk flaggduk får ej förses med märken, bokstäver eller andra tecken.
Vimpel
Kan vara hissad dygnet runt, dock ej samtidigt med flaggan. Tänk på att en vimpel är en trevlig dekoration. Ha gärna vimpeln hissad året runt.
Detta är ett urklipp av vad jag anser som det viktigaste. Det kommer härifrån där mer info finns.
Dessa är våra flaggdagar:
NYÅRSDAGEN
28 JANUARI : Konungens namnsdag
12 MARS : Kronprinsessans namnsdag
PÅSKDAGEN
30 APRIL : Konungens födelsedag
1 MAJ
PINGSTDAGEN
6 JUNI : Sveriges nationaldag och Svenska Flaggans dag
MIDSOMMARDAGEN
14 JULI : Kronprinsessans födelsedag
8 AUGUSTI : Drottningens namnsdag
DAG FÖR VAL I HELA RIKET TILL RIKSDAGEN( ordinarie val: tredje söndag i september vart tredje år)
24 OKTOBER : FN-dagen
6 NOVEMBER : Gustaf Adolfsdagen
10 DECEMBER : Nobeldagen
23 DECEMBER : Drottningens födelsedag
JULDAGEN
I övrigt flaggas på högtidsdagar inom orten och familjen.
Ja, redan har vi begått en hel del 'fel' - vi har missat två flaggdagar. Flaggan hissades för sent i morse. Svärfar tog ner flaggan när solen hade gått ner, annars hade nog jag plockat ner den någon gång ikväll (hade för mig att den skulle ner 20.00) På 'flaggstångsstödet' låg det en gammal och murken vimpel - ska jag nu enligt reglerna elda upp den?!?
onsdag 28 januari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Nu har jag önskat mig en flagga i 20-ård tif.
Får nog införskaffa en själv om det skall bli nåt.
Kram Maud
Vi hade en flaggstång på familjens sommarställe när jag var liten. Jag kommer fortfarande ihåg hur speciellt det kändes när pappa hissade flaggan på våra födelsedagar. Den där flaggan var dessutom lite makaber. När mina föräldrar köpte sommarhuset hittade de ingen flagga. De undrade lite fint med förre ägaren. Han berättade att han tänkt begravas svept i flggan, men när pappa ringde ångrade han sig och skickade den till oss.
Hälsningar från fröken Dill
Skicka en kommentar