måndag 6 oktober 2008

Ketchup

Jag har länge varit sugen på att göra egen ketchup. Marianne har gjort det tidigare.
Här kommer en receptskiss, jag provsmakade mig fram.

Jag tvättade en låda (ca 6 kg) tomater och mosade dem med händerna över en stor gryta.
Detta kokade jag någon timme tills det kändes sönderkokat och mosigt. Passerade detta i passerkvarnen till köksmaskinen. Tomatmoset fortsatte jag att koka, det är mycket blött. Här delade jag även upp det i två kastruller (se nästa inlägg om tomatpuré)
Detta kryddade jag min ketchup med (jag mätte inget men en uppskattning finns i parantesen)
Socker (0,5 dl)
Salt (2 tsk)
Svartpeppar (0,5 tsk)
Kryddpeppar (0,5 tsk)
Senapspulver (1 tsk)
Ingefära (1 tsk)
Ättika (1 dl)

Sen fick det bara koka utan lock tills en bra konsistens uppnåddes (ok, det tar en stund - jag kokade nog nästan en hel dag) Ha inte för hög temp och rör ibland så det inte bränner fast.
I ketchupen tillsatte jag natriumbensoat för att förlänga hållbarheten.

Jag tycker att den är mycket god, den fick även godkännt av min man som är en stor konsument av ketchup.

3 kommentarer:

Zarah sa...

Vad kul! låter gott - jag måste nog testa. :)

Froding sa...

Kul att se ketchupnördar i akion!! Tänk att så lite slit ger sån god tomatsås!! Jag skulle vilja ha några kg solmogna tomater att fylla upp mitt förråd med.

Kinna Jonsson sa...

Min kokte för kort tid men fick en härlig smak. Ska se om det går att koka ihop lite. =)