I fjol fick jag en del päron, jag gjorde både saffranspäron och vaniljpäron. De var supergoda och det var nästan slagsmål om de sista.
Iår blir det nog inga päron, jag har istället kokat in lite vaniljäpplen. Ska nog även prova med saffran och en sats med ingefära.
Vaniljäpplen (eller päron)
2 kg skalade och urkärnade äpplen
2 liter vatten
18 dl socker
4 vaniljstänger
citron eller askorbinsyra
ev natriumbensoat
Skala äpplena och dela i två halvor. Ta ur kärnhuset, det går lätt och blir snyggt om man anväder ett 'potatiskuljärn'. Lägg de färdiga halvorna i vatten med citron eller något annat surt så de inte blir mörka.
Koka upp sockerlagen med delade och skrapade vaniljstänger. Lägg i äpplena, koka tills de är nästan mjuka. Koktiden beror på storlek, mognadsgrad och sort. Jag använde sorten Kim och de behövde knappt ett uppkok. Lägg i burkar. Rör ut ev konserveringmedel i sockerlagen och lägg över. Förslut.
3 kommentarer:
Åh det ser underbart gott ut ! Det receptet måste provas, tack så mycket för alla goda tips
/Malin
Uj... ser vansinnigt läckert ut. På vilket sätt bör detta förtäras för största möjliga njutning? Äter man päronen/äpplena som dom är eller ska man ha något till?
Vilken fin blogg du har! De där äpplena såg smaskiga ut. Funkar det även med syrliga äppelsorter?
Skicka en kommentar