fredag 19 september 2008

Hur tänkte jag??

Ibland undrar jag hur jag tänker..

Kålrot är en grönsak som jag tycker är ok. Brukar kanske köpa 3-4 st på ett år! Till någon soppa eller till mixade rotsaker i ugnen.

I våras sådde jag ca 10 meter kålrötter. Har nu skördat. Vad ska jag göra av alla dessa kålrötter?? Om någon är sugen är det bara att komma förbi med en kasse.

De ligger nu på tork, hoppas att lite av jorden ska trilla bort, sedan ska de ner i jordkällaren. Vi för väl se hur det ser ut på vårkanten. Hoppas att alla är uppäta då.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Till skinkan i jul:

Finsk kålrotslåda

Ta lika mycket kålrot som mjölig potatis, kanske 1 kg av varje, älskar man kålrot tar man mer av den

Ca 2-3 dl visp eller mellangrädde

2-3 ägg

Smör (inte margarin) en rejäl klutt samt till form samt ev ett par kluttar att toppa med

Sirap minst 1 dl

Muskot

Salt

Peppar

Ströbröd



Att äta till: Skinka, julkorv och glöm inte senap



Dela först kålroten i mindre bitar för att sedan skala den med kniv (enklare att göra i den ordningen). Koka tills det blir helt mjukt i saltat vatten eller ännu bättre skinkspad.
Skala och koka potatisen i separat kastrull. (detta för at det är svårt att synka koktider)
Stöt, pressa eller kör i köttkvarn potatis och kålrot (se upp kålroten sprutar gärna het vätska) i en stor bunke
Rör i övriga ingredienser förutom ströbröd, smaka av till det smakar mums och det är ett ganska löst mos men inte rinnit (finns det ordet?)
Häll i smörjd ugnsfast form (eller i små folieformar för infrysning) dra ev en gaffel över så det blir lite snygga mönster. Strö över ströbröd samt ev några klickar smör.
Grädda i ugnen 225 grader i ca 20-30 minuter tills ströbrödet börjar på färg samt att lådan inte ”gungar” längre.

Lycka till,
EVA!

Linda sa...

Klyftad kålrot som man tillagar i ugn med lite olja och kryddor är kanongott till kött! Det brukar vi använda istället för potatis. Eller gör rotsaksgratäng.

Mian sa...

Ha ha, vad lustigt - min bäste vän Jan har gjort precis likadant, men han har sått minst 15 meter.
Kålflugans larver har dock ätit på en del av kålrötterna, men det blir så att vi klarar oss ändå :-)
Men det är en riktigt god rotfrukt.

XJAKT sa...

Du kan ju alltid mata älgarna :)

Ann-Charlotte sa...

Kålrot kommer man igåg från när man va liten och gick o knaprade på...yea yea I'm weird I know.
Ha en finfin helg
Kramisar
Ann-Charlotte

Anonym sa...

Håller absolut med Eva... Finsk kålrotslåda är en riktig höjdare och man kan unna sig denna rätt vid andra tillfällen än jul! Testa och du är fast. Kommer gärna förbi och gör rätt för mig (bakformarna) och tar några kålrötter i bara farten.

Håkan

Gårdsromantik sa...

Ja herregud - matlagning är inte min starka sida...men jag är ganska bra på att odla - hinner knappt med att skörda jag också.

Kram Maud

Unknown sa...

Jag kan hämta några kålrötter den 14 november. Vad tror du om det? Är i Linköping och hälsar på syster då för att sen åka till Saltåkvarn och Manfred. Om du är hemma bjuder vi gärna in oss själva på en kopp te.

Kram, Mia

Anonym sa...

Vilken härlig blogg! Råkade snubbla in här idag, när jag egentligen skulle plugga stenhårt.. Nåja, har varierat studierna med din blogg, och har nu läst ALLA inlägg. Hamnar direkt i favoritlistan.

Frida sa...

Å, tack för alla bra tips! Har redan ätit mer kålrot än jag gjort på flera år.

Kinna Jonsson sa...

ha ha, vilket roligt inlägg. Jag önskar jag bodde närmre så att jag kunde komma förbi jag också. Hoppas att allt är bra. Mamma läser din blogg och sa att du/ni väntar smått. Grattis!

Anonym sa...

ha ha... vi gjorde samma sak med purjolök och persilja... Hur många kilo persilja äter man på ett år egentligen??