Häromdagen bakade jag och pyssliga Jenny knäckebröd. Det var riktigt roligt, kul att göra tillsammans med en kompis och det gav en härlig julstämning!
Detta är ett recept som jag växt upp med och som hör julen till. Min mor erkände nyss att hon brukade gömma det för oss för att hon skulle få ha det ifred. Traditionellt så bakar man det i vedeldad ugn, har man inte det går det även bra på ugnssten eller på en hetplåt.
’Gagns knäcke’ Vitt knäckebröd från Gagnef
1,5 l mjölk
1,5 kg vetemjöl
750 g rågsikt
120 g jäst
190 g margarin
90 g ister
2 dl socker
1 tsk salt
1,5 msk bakpulver
Degen blandas (smält margarinet och tillsätt mjölken, istern smälts separat och till den varma margarin-mjölkblandningen. Det blir klumpar i ister om man häller på kall mjölk).
Jäses 30 min. Brödet bakas ut och gräddas direkt i ca 1-5 min i varm ugn (250-275°C)
Kavlas först med slät kavel, sen med kruskavel och naggas. Kavla tunnt, tunnt, tunnt! Om bänken är mönstrad ska man se mönstret genom degen!
Det är en mjuk, elastisk och härlig deg att jobba med. Receptet ger en stor sats så det kan vara bra att vara 2-3 st som hjälps åt - passa noga i ugnen så det inte bränns.
9 kommentarer:
Åh så gott med hembakt knäckebröd!
Mmm, vi njuter till fullo av det goda knäcket, får se om det räcker till jul!
Tack gumman!
kramar Jenny
Men så lyxigt! Det här får jag med ta och baka någon dag! :-)
Men varför i hela världen använder du margarin i stället för smör?
Hur månne det bli om man skipper ister?
Blev inspirerad till knäckebak!
Som vanligt är recpten i toppklass!
Hoppas du hinner jaga lite också.....
Ger dig en utmärkelse. tack för en mycket inspirerande blogg.
Behöver det här brödet inte eftertorka?
Skönt i så fall. Eftertorkning tar lång tid.
Anonym: Ja, det är faktiskt en bra fråga. Detta är en av få gånger då jag faktiskt köper margarin. Det är att gammalt recept så det känns konstigt att börja ändra. Prova och berätta hur det går :)
TiV: Vet ej, har aldrig provat: Se ovan :)
XJAKT: Tack! Denna jaktsäsong har varit kass för min del. Har skjutit lite på kajorna med den nya .22:an. Tittar på gässen och rådjuren genom fönstrat och tänker att jag borde gå ut..
Britt-Marie: Tackar tackar!
Gittan: Nej, det brukar bli hårt med detsamma. Om man gör dem 'för tjocka' kanske de kan behöva torka lite.
Skicka en kommentar